Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De verzoenende boodschap van western ‘News of the World’

‘De film zegt evenveel over het verleden als het heden’

Acteur Tom Hanks speelde een van zijn beste rollen in de intense thriller ‘Captain Phillips’ (2013), als kapitein van een vrachtschip dat wordt gekaapt door piraten. Die film werd geregisseerd door de Brit Paul Greengrass, bekend van de reeks al even intense actiefilms rond spion Jason Bourne. In de nieuwe western ‘News of the World’ werken Hanks en Greengrass opnieuw samen, en het resultaat is wederom sterk.

Deel:

Hanks speelt Jefferson Kyle Kidd, voormalig kapitein in het leger. Het is 1870, vijf jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog. Kidd vocht mee met het Zuiden, heeft veel ellende gezien en probeert nu iets recht te zetten: met een bundel verse kranten reist hij van dorp naar dorp om het nieuws voor te lezen en intussen een boodschap van verzoening te verkondigen.

Op een dag stuit Kidd in de Texaanse wildernis op een blond meisje van een jaar of tien. Ze groeide op bij een indianenstam die kortgeleden is uitgemoord. Het meisje spreekt geen Engels, maar Kidd weet te achterhalen dat ze van Duitse afkomst is en familie heeft aan de andere kant van Texas. Met gevaar voor eigen leven besluit hij haar daarnaartoe te brengen.

Broze vriendschap

News of the World, gebaseerd op de gelijknamige roman van Paulette Jiles, doet qua opzet denken aan klassieke westerns als The Searchers en True Grit, waarin ook zo’n gevaarlijke reis door het Wilde Westen centraal staat, compleet met spannende shoot-outs en weidse vergezichten. Voor fans van het genre valt er in dat opzicht genoeg te genieten.

Lees ook: The White Tiger: cynische variant op Slumdog Millionaire
Lees ook: The White Tiger: cynische variant op Slumdog Millionaire

Tegelijk is de film inhoudelijk modern, in de zin dat het verhaal evenveel over het heden zegt als over het verleden. Als Kidd vaststelt dat Amerika tot op het bot verdeeld is, en boze witte Texanen treft die klagen over zwarten en Mexicanen, snapt de moderne kijker genoeg. Intussen vormt de broze vriendschap tussen de oude kapitein en het jonge meisje een mooi, hoopvol contrast tegenover alle haat en geweld.

Bekijk de trailer van 'News of the World'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

News of the World

Regie: Paul Greengrass. Met o.a. Tom Hanks en Helena Zengel. Kijkwijzer: vanaf 16 jaar wegens geweld en grof taalgebruik. Nu te zien op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--