Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Debat over transgenderwet is pure winst

Blog van Tijs van den Brink

Het komt maar zelden voor dat de meerderheid van de regeringspartijen zeer kritisch is over een wetsvoorstel van een kabinet.

Deel:

Toch was dat precies wat er deze week gebeurde rond de aanpassing van de transgenderwet. VVD, CDA en CU toonden zich allesbehalve enthousiast over het kabinetsvoorstel om mensen – vanaf 16 jaar – die op hun paspoort van geslacht willen veranderen, dat te laten doen zónder oordeel van een deskundige. Van de regeringspartijen is alleen D66 ronduit blij met het voorstel.

Het voorstel om de wet aan te passen is al gedaan door de vorige regering. Daar zaten zoals je weet precies dezelfde partijen in. Tijdens een bespreking in 2019 leken VVD en CDA geen probleem te hebben met de aanpassingen. Het had er daardoor lange tijd alle schijn van dat het wetsvoorstel min of meer geruisloos de Tweede Kamer zou passeren. Twee weken voordat het debat in de Tweede Kamer aanvankelijk zou plaatsvinden, in februari van dit jaar, heerst er nog totale stilte.

Waar de oorverdovende stilte door werd veroorzaakt, is niet heel precies aan te geven, maar deelnemers aan het maatschappelijk debat over dit onderwerp krijgen vaak veel voor de kiezen. De redactie van ons radioprogramma Dit is de dag heeft hard moeten werken om voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek te krijgen. Voorstanders van de wetswijziging zaten lange tijd niet te wachten op onrust over dit onderwerp. Begrijpelijk, transmensen hebben al te vaak te maken met onbegrip en afwijzing. En tegenstanders van de wijziging vreesden voor transfoob uitgemaakt te worden. Ook begrijpelijk, want dat verwijt wordt snel gemaakt.

Mede onder invloed van de website Gendertwijfel.nl kwam het maatschappelijk debat uiteindelijk toch goed op gang. Met als gevolg dat CDA en VVD hun positieve houding ten opzichte van de wetswijziging nog eens grondig tegen het licht hielden en fundamentele vragen stelden. 

Op het moment dat ik deze column schrijf is, door de veranderde houding van CDA en VVD, de uitkomst van het debat nog niet bekend. De afgelopen week merkte ik bij mezelf dat ik de uitkomst dit keer niet eens het belangrijkste vind. Belangrijker dan dat vind ik dat er in de samenleving en in het parlement serieus en integer wordt gedebatteerd over een dergelijk wetsvoorstel. Dat het daar lange tijd niet naar uit zag en dat dat uiteindelijk toch is gebeurd, is pure winst.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--