Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Demonen stopten verkeerde gedachten in mijn hoofd’

Achttien jaar geleden kreeg José* een burn-out. Ze ging van een leidinggevende functie naar een administratieve baan, maar bleef hakkelen en kreeg een tweede burn-out. Het overlijden van haar vader bracht haar op een verkeerd pad: ze belandde in een psychose. “Iets in mijn hoofd vertelde me dat ik wel zonder lenzen kon gaan autorijden. Ik hoefde niet meer bang te zijn.”

Deel:

"Mijn vader overleed vijf jaar geleden en ik zocht hem heel erg: voelde ik zijn aanwezigheid nog wel? Ik was erg geïnteresseerd in de programma’s van Char en Derek Ogilvie. Met mijn moeder ben ik naar een medium geweest voor mijn vader. Ik dacht nog: doen we hier wel goed aan? Onderweg daar naartoe zag ik in een bushokje een reclame met de tekst ‘clear channel’. Ik zag dat als teken dat het een ‘zuiver kanaal’ was, dus we gingen.

Psychose

Thuis ging ik aan de slag met met meditatie. Ik kwam terecht bij transcendente meditatie: je vermengt dan je eigen energie met die van de kosmos. Ik was zo erg op zoek naar wie ik was en wat ik wilde in het leven. Mijn man zei dat ik niet zo onzeker hoefde te zijn en niet naar al die obstakels op de weg moest kijken. Ik ging daar heel ver in door: ik hoefde geen angsten meer te hebben. Hierdoor kwam ik in een psychose terecht.

Ik werd helemaal meegezogen. Op een website van een uitgeverij knipperden de mensen op de foto’s bijvoorbeeld met hun ogen. Ik schrok me rot, maar ik moest niet bang zijn. Ik moest m’n angsten onder ogen komen en voelde me goed en zeker van mezelf. Ik had het gevoel dat ik dat zelfvertrouwen uit het geloof kreeg, maar het kwam juist uit een hele verkeerde hoek. 

Rijden zonder lenzen

Een paar dagen later stond ik voor de spiegel. Ik heb lenzen, maar ik zei tegen mezelf dat ik die lenzen in had, omdat ik bang was dat ik zonder niet goed kon zien. Ik wilde niet meer bang zijn, dus die lenzen hoefde ik niet meer te gebruiken. Daar twijfelde ik wel aan, maar iets in mijn hoofd sprak me tegen. Er was iets wat die gedachten in mijn hoofd stopte. Ik denk dat dat demonen waren.

De volgende dag ben ik zonder lenzen naar een dorpje verderop gereden. Ik vertelde het aan mijn man; hij schrok zich kapot en wilde me laten opnemen. Die avond lag ik in bed. Ik was opeens doodsbenauwd. Ik heb toen gebeden en vroeg God of hij me wilde helpen. Vervolgens viel ik gelukkig in slaap en de volgende dag heb ik alle foute boeken die ik had, over meditatie en paranormale dingen, in de houtkachel gegooid. Ik wist dat het niet in orde was en ik wilde alle foute boeken en websites uit m’n leven hebben. 

Hulp

Een dag later kreeg ik weer die dwingende en angstige gedachten die ik daarvoor ook had. Toch voelde ik de drang om naar een dominee te gaan. Dat heb ik gedaan en samen met hem heb ik gebeden. Hij had door dat ik in een psychose zat en zei dat ik naar de huisarts moest gaan. 

Vervolgens is de GGZ een aantal keer per week bij mij thuis langs geweest om te praten. Gelukkig heb ik maar een week last gehad van die psychose, sommige mensen hebben er maanden last van. Ik ben heel dankbaar dat God me daaruit heeft getrokken. Ik ben me nu veel meer bewust van wat ik opzoek op het internet, want daar staan genoeg leugens die je de verkeerde kant op trekken. Ik ben wel gelovig, maar ik hield me niet bezig met het Woord. 

God geeft rust

Door de psychose heb ik geleerd dat het juist heel belangrijk is om Zijn Woord te kennen en om je relatie met God levend te houden. Zo blijf je dichtbij de Bron en dwaal je niet af. Door die opruimdrang met de foute boeken en de drang om naar een dominee te gaan, weet ik dat Hij mij de juiste kant weer heeft opgestuurd.

Ook weet ik nu dat ik zelf niet kapot hoef te gaan om een ander te behagen. 1 Petrus 3:4 zegt dat een zacht en kalm gemoed als een sieraad is voor de Heer. Er is niks mis met mij, ik ben goed genoeg. Jezus rol is me echt duidelijk geworden. Door zijn offer hoef ik me niet te bewijzen en steeds maar doorgaan met andere mensen te pleasen. God geeft je de rust, zodat je het niet meer alleen hoeft te doen."

*Wegens privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

--:--