Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Denise: 'Dankzij een Alpha-cursus leerde ik God kennen'

Hoe een achtjarige haar ouders meenam

Nadat het dochtertje van Denise Gerritsen (32) naar een vakantiebijbelweek is geweest, wil zij meer van God weten. Om Annabell (8) in haar zoektocht te ondersteunen, besluiten Denise en haar partner Marco (35) naar een Alpha-cursus te gaan. Tijdens een Alpha-weekend leert Denise God persoonlijk kennen.

Deel:

Denise: “Toen ik drie jaar was kreeg mijn vader een verhouding en werd er thuis veel geruzied. We woonden in een groot huis, in een sjieke buurt, maar toen het bedrijf van mijn vader failliet ging, stapelden de schulden zich op en moest het huis in de verkoop. Mijn vader vertrok naar zijn nieuwe vriendin en mijn moeder bleef achter met mijn jongere broertje en mij.

Van ons grote, vrijstaande huis verhuisden wij naar een woning in een achterstandswijk. Het had ons nooit aan luxe ontbroken, maar opeens moesten wij de eindjes aan elkaar knopen.”

Regelmatig werd ik onder de koude douche gezet

“Na de scheiding was mijn moeder erg verdrietig en de sfeer in huis somber en bedrukt. Langzaam gleed mijn moeder weg in een depressie. Ik was altijd een papa`s kindje geweest en begreep niet waarom mijn vader niet meer thuiskwam. Ik zeurde aan mijn moeders hoofd en bleef maar naar mijn vader vragen. Dit irriteerde mijn moeder zo, dat ze mij regelmatig onder de koude douche zette of een pak slaag gaf.

Ik liep voortdurend op mijn tenen om een uitbarsting te voorkomen. Om mijn emoties te bedwingen stortte ik mij op eten. Dit zorgde ervoor dat ik steeds dikker werd en het mikpunt werd van spot en pesterijen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Ik werd uitgelachen om mijn postuur en uitgescholden omdat ik, volgens de pestkoppen, lelijk was.”

Urenlang zat ik bij de voordeur te wachten tot mijn moeder thuiskwam

“Mijn moeder kreeg een vriend, een veel oudere vrachtwagenchauffeur die een slechte invloed op haar had. Ze begon te roken en te drinken, waardoor haar gedrag erg grillig werd. Ik liep dagelijks op mijn tenen om haar niet te irriteren.

Na een tijdje ontdekte mijn moeder dat haar vriend in elk stadje een schatje had en sprong regelmatig ’s nachts in haar auto om met hoge snelheid naar de locatie te rijden waar hij zich vermoedelijk bevond. Ze was dan uren van huis, terwijl ik bij de voordeur zat te wachten tot zij terugkwam. Soms opende ik de deur om te kijken of zij er al aan kwam.”

Mijn dubbelleven bezorgde mij veel schuldgevoelens

“Toen ik 17 jaar was ontmoette ik een lieve man die mij het gevoel gaf dat ik waardevol en geliefd was. Ondanks het leeftijdsverschil van tien jaar, ging ik met hem samenwonen. Na een aantal jaren werd mijn oudste dochter Annabell geboren. Al snel ontpopte ik mij als een overbezorgde moeder. Ik wilde mijn dochter de jeugd geven die ik zelf nooit had gehad en haar overal voor beschermen.

Toen Annabell twee jaar was werd ik verliefd op een andere man. Ik raakte zwanger van hem en werd verteerd door schuldgevoelens. Door mijn dubbelleven en de traumatische herinneringen die zich steeds meer aan mij opdrongen, voelde ik mij depressief. Ik besloot aan mezelf te gaan werken, viel veertig kilo af en ging naar een psycholoog. Na uitgebreide onderzoeken bleek ik PTSS (posttraumatische stress-stoornis, red) te hebben. Ik was daarnaast depressief en had een angststoornis ontwikkeld door wat ik in mijn jeugd had meegemaakt.

Ik besloot eerlijk te zijn tegen mijn partner en verbak onze relatie. Samen met mijn vriend Marco en mijn twee dochters Annabell en Isabeau (5), verhuisde ik naar een andere plaats en begonnen wij aan een nieuw leven. Een aantal jaren later werd onze dochter Charlotte (2) geboren.”

Mijn dochter wilde graag meer over God horen

“Mijn oudste dochter was zes toen zij tijdens de vakantie naar de vakantiebijbelweek ging en in aanraking kwam met het geloof. Ze wilde dolgraag naar een christelijke school, zodat ze meer over God kon horen, vertelde zij ons. Ik was perplex; wij zijn allebei niet gelovig opgevoed en hadden niks met de kerk. Toch wilde ik haar niet teleurstellen en ging met de directrice van de christelijke school praten. Tot onze verwondering mocht Annabell meteen na het weekend al op die school beginnen.”

Tijdens de Alpha-cursus kwam God in mijn hart

“Omdat ik Annabell graag wilde ondersteunen in haar zoektocht naar God besloot ik samen met Marco een Alpha-cursus te volgen, zodat wij in ieder geval wat basiskennis hadden om eventuele vragen van haar te beantwoorden.

Op de Alpha-cursus werden wij liefdevol ontvangen. We voelden ons daar meteen welkom en werden geaccepteerd zoals we zijn. Marco ziet er niet zo standaard uit met zijn kale hoofd met baard, tatoeages en oorbellen, maar niemand keek hem daarop aan. Toen wij werden uitgenodigd voor een Alpha-weekend, zijn wij meegegaan. Vooraf zag ik er erg tegenop, maar ik ben blij dat ik ben gegaan, want daar leerde ik God kennen."

"Tijdens een bidmoment in de tuin gebeurde er iets heel bijzonders: ik had mij teruggetrokken met twee mensen waarbij ik mij erg op mijn gemak voelde. Zij gingen voor mij bidden en vroegen aan God of Hij de duisternis in mijn hart, weg wilde nemen en mijn zonden wilde vergeven. Op dat moment schoof er een donkere wolk voor de zon en stak de wind op. Tegelijkertijd voelde ik een soort zwaarte uit mijn binnenste verdwijnen en kwam er een diepe vrede in mijn hart. De wolk verdween en ik zat vol in het licht van de zon. Heel symbolisch; de duisternis in mijn hart maakte plaats voor Gods licht. Op de terugweg naar huis bevestigde God Zijn werk met een prachtige regenboog. Zo wonderlijk!”

De mensen vormden een kring en begonnen te bidden

“Na dit bijzondere weekend sloten wij ons aan bij een plaatselijke kerkelijke gemeente. Niet lang daarna werd Marco ook stilgezet door God. We waren op weg naar een familiebezoek toen ik onderaan een helling een auto op z’n kop zag liggen. We stopten en Marco ging kijken of er nog iemand in de auto zat. Tot zijn ontzetting zag hij in de auto een levenloze jonge vrouw liggen. Ondertussen stopten er nog meer auto’s. Toen de toegestroomde mensen in de gaten kregen wat er aan de hand was, vormden zij een kring en begonnen te bidden. Marco was erg van onder de indruk van dit bijzondere moment en zei tegen mij: ‘Ik heb niks met dat bidden, maar dit raakt mij enorm!’ 

Dit voorval heeft hem stilgezet en tot God gebracht. We zijn op 12 mei 2019 gedoopt en hebben aansluitend belijdenis van ons geloof afgelegd. Ons leven is zoveel rijker geworden, sinds wij als gezin met God leven.”

Lees ook: Door een wonder uit de schulden

Geschreven door

Rita Maris

--:--