Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze EO-titels winnen een Gouden Kalf 2023

Bij de uitreiking van de prijzen op het Nederlands Film Festival 2023 heeft de EO heel goed gepresteerd. Ze hebben maar liefst drie Gouden Kalveren gewonnen. De EOdocs 'Mijn grote broer' en 'Mijn vader, Nour en ik' kregen elk een Gouden Kalf, één voor lange documentaire en één voor korte documentaire. Minco Eggersman won ook een prijs voor de beste muziek in de EO-film 'De man uit Rome'.

Deel:

Met maarliefst vijf genomineerde EO-producties was de EO opvallend aanwezig tijdens de Gouden Kalf-uitreiking. Uiteindelijk werd 'Mijn grote broer' van Mercedes Stalenhoef bekroond met het Kalf voor beste lange documentaire en won 'Mijn vader, Nour en ik' van Wiam Al-Zabari de prijs voor beste korte documentaire. De door de EO medegeproduceerde film 'De man uit Rome' maakte indruk door in vier categorieën genomineerd te zijn. Deze film won uiteindelijk de nominatie voor beste muziek.

Trots

Hoofdredacteur Margit Balogh van EOdocs: “Ik ben blij en ook trots op alle makers, producenten en het EOdocs team. De EO heeft het genre documentaires hoog in het vaandel staan en dat maakt dat we makers vleugels kunnen geven om te doen wat ze nu doen: knettergoede creatieve documentaires maken die inspireren, verbinden, verwonderen, confronteren en soms controversieel zijn.”

Mijn grote broer

Balogh: “Mercedes Stalenhoef heeft een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire gemaakt over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven. En ondanks het verdriet over de zelfdoding is het ook een hoopvolle film over mensen die het leven aangaan, ook al heeft hen dat flinke klappen gegeven. Dat heeft Mercedes heel integer gedaan, heel fijn dat deze film bekroond is met een Gouden Kalf”.

Aangrijpende documentaire over suïcide: 'Mijn grote broer'

Lees ook over:

Aangrijpende documentaire over suïcide: 'Mijn grote broer'

Bekijk de documentaire 'Mijn grote broer' nu op NPO Start.

 Mijn vader, Nour en ik

Balogh: “Ik ben ontzettend blij voor Wiam! Het is een hele persoonlijke en waardevolle film omdat het ook laat zien hoe getraumatiseerd en ingewikkeld het leven van vluchtelingen in Nederland kan zijn. Hoe onthutsend en vernederend de asielprocedure kan uitwerken, mensen kan breken. Maar de film laat ook zien dat er een perspectief is, het is mogelijk om trauma’s die worden doorgegeven van generatie op generatie te doorbreken. Dat is hoopgevend voor iedereen die hiermee worstelt."

Film 'Mijn vader, Nour en ik' moet stilzwijgen doorbreken

Lees ook over:

Film 'Mijn vader, Nour en ik' moet stilzwijgen doorbreken

Bekijk de documentaire 'Mijn vader, Nour en ik' nu op NPO Start.

Beste muziek

Ook Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO is verguld met het Gouden Kalf voor de muziek in De man uit Rome: "Ik ben heel trots dat we als EO co-producent zijn in een bijzondere en eigenzinnige film als De Man uit Rome." Jaap van Heusden roept met zijn film vragen op rond de waarde van waarheid en geloof en doet dat op artistiek hoogstaande wijze. Vier Gouden Kalfnominaties onderschrijven die kwaliteit./

De man uit Rome onderzoekt wonder in Brunssum

Lees ook over:

De man uit Rome onderzoekt wonder in Brunssum

De film ‘De man uit Rome’ wordt volgend jaar door de EO uitgezonden. Bekijk hier de trailer.

--:--