Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze lekkere familierecepten blijven een groot succes

Van te lekkere taart tot nostalgische Pilav

Sommige recepten zijn al jaren oud, maar blijven heerlijk smaken. Wij vroegen Eva lezeressen om hun lekkerste en nostalgische familierecepten. Lees hier de smakelijke recepten van Suzanne, Carola, Anneke en Margriet.

Deel:

Impossible pie

Bij Suzanne in de familie zijn ze lekker eten gewend. Ze eten graag bourgondisch en culinair. Ook proberen ze graag nieuwe recepten uit. “Tijdens belangrijke feestdagen hadden we vaak een 4 of 5-gangendiner. En met je verjaardag mocht je zelf het menu bepalen. Daarnaast mocht iedereen dan blijven eten.’’

Het toetje was voor Suzannes moeder altijd het belangrijkste. Zij had namelijk maar één stelling: zonder toetje heb je niet gegeten. “Doordat mijn vader in de olie werkte, hebben wij als gezin enkele jaren in het buitenland gewoond. Daar heeft mijn moeder allerlei nieuwe gerechten leren kennen, waarvan er bij mij meteen eentje in gedachten naar boven kwam. Het is het recept van een (hoe kan het ook anders) toetje, namelijk de ‘impossible pie’.”

Zonder toetje heb je niet gegeten

De benodigdheden voor de impossible pie:
4 eieren
75 gram bloem
220 gram fijne suiker
90 gram kokos
125 gram gesmolten boter
300 ml slagroom
180 ml melk
1 eetlepel geraspte citroenschil
60 ml citroensap

De ‘impossible pie’ is super eenvoudig te maken. Alle benodigdheden mix je in een beslagkom. Schenk daarna het mengsel in een ingevette bakvorm. Let op: deze bakvorm moet minimaal 26 cm zijn.  Bak daarna de pie 45 minuten op 180 graden in de oven.  In de oven krijgt de taart een eigen bodem en korst met pudding er tussenin. De taart is ‘impossible’; omdat de taart super machtig en lekker is.

Pilav

In de familie bij Carola brengt het bereiden en eten van ‘Pilav’ veel mooie familie herinneringen met zich mee. “De Pilav viel altijd bij iedereen in de smaak. Vriendinnen mochten het dan ook altijd komen proeven”. Het eten van dit recept zorgt bij Carola voor een feestelijke herinnering!

De benodigdheden voor de Pilav:
Zilvervliesrijst
Voor de saus:
Een ui
Een groot blik perziken
Een scheut Ketjap Manis
Een blikje tomatenpuree
Kipfilet naar behoefte

Als de familie thuiskomt maakt mijn moeder het nog graag klaar

De Pilav is gemakkelijk te maken. Kook de rijst gaar en snijd de stukjes kipfilet in stukjes. Bak deze in een pan met boter of olie. Voeg daarna de gesneden ui toe en fruit deze goed mee. Snijd de perziken klein. Voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan de kipfilet en ui. Ten slotte voeg je de Ketjap Manis toe en laat je het minstens 10 minuten pruttelen. Het mag ook iets langer (zacht) opstaan, dan is het vaak nóg smaakvoller. Serveer de rijst apart van de saus, en voeg deze samen op een bord. En tadaa: Eetsmakelijk!

“Nog steeds wordt de ‘Pilav’ veel gegeten. Als de familie thuiskomt maakt mijn moeder het graag klaar. Dit is altijd erg gezellig.”

Havermoutkoekjes

Bij lekkere familierecepten denkt Anneke aan haar favoriete havermoutkoekjes. “Deze koekjes maakte mijn moeder altijd voor het hele gezin, bestaande uit tien personen. Mijn moeder is nu 82 jaar, maar als ik haar zou vragen om de koekjes te maken, zou ze met alle liefde ‘ja’ zeggen.”

De benodigdheden voor de havermoutkoekjes:
65 gram havermout
Scheutje melk
Snufje zout en kaneel
1 ei
100 gram bloem
Zonnebloemolie

Hoe maak je deze lekkere koekjes? Je begint met de havermout met melk aan de kook te brengen. Doe dit totdat er een dikke pap ontstaat. Daarna strooi je er voor de smaak wat zout en kaneel bij en meng je het ei in de pap. Laat dit even staan en haal daarna de pan van het vuur. De bloem mag er nu bij, nu laat je de pap eerst afkoelen. Belangrijk: pas als de pan is afgekoeld, zet je deze een dag in de koelkast. De volgende dag haal je de bak met opgestijfde pap ondersteboven onder de koude kraan, hierdoor komt de pap los en kun je het op een plank storten. Je snijdt de pap daarna met een vochtig mes in dunne repen. Als laatste bak je de koeken in een voorverwarmde koekenpan met zonnebloemolie. Liever toch iets zoetere koeken? Strooi er dan een klein beetje basterdsuiker of stroop overheen. En voilà ze zijn klaar: heerlijke havermoutkoeken!

Spinazie met macaroni

Margriet denkt bij haar favoriete familiegerecht aan spinazie met macaroni. “Vroeger logeerde ik regelmatig bij mijn nichtje Hanneke. Als we daar waren maakte mijn tante Marja altijd één avond mijn lievelingsrecept. Dit was iets wat we nooit thuis aten, namelijk spinazie met macaroni.” Toen Margriet uit huis ging, begon ze het zelf ook regelmatig te maken. “Mijn man en kinderen vinden het ook erg lekker, dus het staat ongeveer om de week op het menu.’’

Tijdens het eten denk ik altijd terug aan de gezellige logeerpartijtjes van vroeger

De benodigdheden voor de spinazie met macaroni:
250 gram elleboogjesmacaroni 
750 gram gehakte diepvriesspinazie (mag iets meer of minder zijn) 
Een half bakje Boursin Cuisine 
300 gram rundergehakt 
Gehaktkruiden 
Geraspte kaas 

Het bereiden van de spinazie met macaroni is makkelijk. Verwarm de oven voor op 150 graden en ontdooi de spinazie. Meng de Boursin Cuisine door de spinazie en kook de macaroni gaar. Bak het gehakt met kruiden naar smaak en doe de helft van de macaroni in een ingevette ovenschaal. Daar bovenop leg je de spinazie en het gehakt. Als laatste schep je de rest van de macaroni er overheen en strooi je een beetje geraspte kaas overheen. Zet daarna de ovenschaal voor een kwartiertje in de oven, totdat de kaas gesmolten is. Eetsmakelijk!

“Als er vrienden komen eten is dit een gerecht dat ik regelmatig maak. Tijdens het eten hiervan denk ik altijd nog even terug aan de gezellige logeerpartijtjes van vroeger.”

Foto: Shutterstock

Lees ook: Een duurzaam dagmenu: lekkere en duurzame recepten

--:--