Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Week: dubieuze speculaties over coronamaatregelen tegen niet-gevaccineerden

Volgende week worden er tijdens een persconferentie nieuwe corona-restricties aangekondigd om de stijgende besmettingscijfers een halt toe te roepen. Er wordt volop gespeculeerd over maatregelen die specifiek niet-gevaccineerden zouden raken. Sjirk windt zich op over deze speculaties. Hij noemt ze dubieus. “Plannen worden zo een tijdje in de week gelegd, want reken maar dat er nu op lokaal niveau over wordt gepraat.”

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Veel gemeenten in de Biblebelt – waar relatief veel besmettingen plaatsvinden – geven al aan geen voorstander te zijn van lokale maatregelen. Bovendien, meent Sjirk, is de groep niet-gevaccineerden niet zo eenvoudig te duiden, als zouden die vooral op de Biblebelt wonen. Het merendeel is namelijk helemaal geen orthodox christen die vaccinatie om religieuze redenen afwijst. Hij ziet wel een patroon: “Bij eerdere uitbraken van bijvoorbeeld mazelen of polio werden deze niet gevaccineerde christenen ook zuur aangekeken.”

Ziel of rationeel

Joram maakt zich zorgen over de onderlinge verbondenheid tussen christenen. “Ik ga graag met iemand in gesprek, maar als iemand mij alleen maar wil overtuigen van zijn gelijk, dan hoeft het van mij niet meer.” Cocky vertelt dat Joram op zielsniveau naar verbinding zoekt en niet alleen rationeel, op basis van feiten of meningen. Sjirk en Cocky herkennen de spagaat van Joram. Hoe hou je relaties goed, terwijl standpunten over vaccinatie en corona mijlenver uit elkaar liggen?

Seksualiteit en kwetsbaarheid

Binnen het CDA werden er plannen gesmeed om een anti-Rutte campagne te organiseren. Bedoeld om de premier in een negatief daglicht te plaatsen. Uiteindelijk gingen de plannen in de prullenmand, maar ze lekten alsnog uit. Een nogal expliciet punt waarop Rutte moest worden besmeurd was seksualiteit. Iets de Cocky raakte. “Dat is juist zo kwetsbaar”, zegt ze. 

Daarom noemt Cocky de Australische voetballer Josh Cavallo een van de winnaars van deze week. Hij kwam uit de kast, als enige profvoetballer op dit moment. En dat ondanks de angst om na zijn coming-out anders behandeld te worden. Over kwetsbaarheid gesproken.

Over Deze Week
In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost. Een frisse, vrolijke en scherpe blik op de actualiteit, elke vrijdagochtend om zeven uur 's ochtends op je digitale deurmat.

--:--