Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Directeur van Graceland Festival, Gerda van Veen, in Levensbepalend

#23 Over het Graceland Festival, Mercy Ships en de verslavingszorg

In ‘Levensbepalend’ is Gerda van Veen te gast, zij is directeur van het Graceland Festival. Dit evenement heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een vrijplaats voor mensen die moeilijk uit de voeten kunnen met de structuren van een kerk maar wel iets hebben met geloof. Tot die categorie behoort Gerda zelf ook. Het festival trekt steeds meer bezoekers, toch heeft Gerda op het punt gestaan de stekker eruit te trekken. Wat haar weerhield hoor je in dit gesprek. Ook vertelt ze over haar werk in de verslavingszorg en haar jonge jaren als verpleegkundige bij de christelijke hulporganisatie Mercy Ships.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gerda van Veen groeit op als boerendochter in Epe. Ze gaat al op haar 17e het huis uit voor een studieverpleegkunde in Zwolle. In eerste instantie zet ze een dikke streep onder haar christelijke opvoeding en geniet ze van het leven in de stad. Maar na een bekeringservaring bij een evangelische kerk komt ze daar toch op terug. Gerda gaat aan de slag als verpleegkundige voor de christelijke hulporganisatie Mercy Ships. Met de boot Anastasis vaart ze naar Afrika en brengt ze vooral veel tijd door in Siërra Leone. Gerda ziet in Afrika veel armoede en leert veel over zichzelf en de wereld. Hoewel ze heel positief terugkijkt op deze tijd heeft ze toch het gevoel dat ze niet op haar plek zit.

Verslavingszorg

Als een vriendin van Gerda verslaafd raakt aan drugs leert Gerda de verslavingszorg beter kennen. Ze raakt geïnteresseerd in dit vakgebied en besluit ‘social work’ te studeren. Als ze getrouwd is met haar man Jan en naar Groningen verhuisd komt ze in aanraking met aantal politieagenten die een opvangplek voor verslaafde willen beginnen. Gerda haakt aan. Het initiatief begint met veel vrijwilligers maar groeit uit tot een professionele GGZ-instelling voor verslavingszorg waaraan Gerda lang leidinggeeft. Tegenwoordig werkt ze als zelfstandige op het gebied van management, advies en coaching. 

Gracelandfestival

Gerda heeft altijd moeilijk haar plek kunnen vinden in de kerk. Een plek waar ze zich altijd wel thuis voelt is het christelijke Flevofestival. Ze is er in totaal 27 keer geweest en neemt ook vaak veel tieners mee. Als het Flevofestival in 2012 verdwijnt kan zij zich daar moeilijk bij neerleggen. Met twee vrienden smeedt ze een plan voor een nieuw festival; het Graceland Festival. Het kost veel moeite om het festival van de grond te krijgen. Maar langzaam maar zeker krijgt Graceland steeds meer een eigen kleur. In 2020 is er vanwege corona een digitale editie van het evenement. In de zomer van 2021 komt er een extra lange editie van Graceland dat zal plaatsvinden op een nieuw locatie in Zeewolde. Gerda kijkt er enorm naar uit!

(Lees verder onder het kader)

Graceland Festival 2021: Het grote feest

Van 18 t/m 22 augustus is Graceland Festival in Zeewolde. Ook de EO is aanwezig! Graceland is hét festival vol meeslepende shows, intieme muzieksets, kleine kunst en nog veel meer. Hier vind je het programma

Wil jij ook naar Graceland Festival? Bestel hier je kaartje.

Herseninfarct

In 2017 wordt Gerda van Veen plotseling stilgezet als ze een herseninfarct krijgt. Ze komt terecht op een stroke-unit, een afdeling waar eigenlijk vooral veel ouderen liggen. Gerda is iemand die maar moeilijk stil kan zitten maar door deze gebeurtenis wordt ze gedwongen rustiger aan te doen. Het zorgt er ook voor dat Gerda zichzelf vragen stelt over de betekenis van lijden. In deze periode vindt ze troost in de natuur waar de blaadjes in de herfst van de bomen vallen maar in de lente er weer aangroeien.

Vanaf vrijdag 2 juli is deze aflevering te luisteren via deze pagina of de podcastapps. 

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--