Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Dit Dus’ met Aafke Romeijn: over wanhoop, Godzilla en psalm 119

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van de podcastserie ‘Dit dus’ gaan theoloog Kees van Ekris en dertiger Rosa Douma in gesprek met schrijver, muzikant en journalist Aafke Romeijn. Het thema: wanhoop.

Deel:

Aafke kent de wanhoop. Ze heeft een aantal zware depressies gehad en de kans is daardoor groot dat dit weer zal gebeuren. In een depressie is alles duister. De wanhoop is sterk als ze zich afvraagt: Ga ik dit altijd voelen? Word ik ooit nog beter?

Nieuwsgierig naar religie

Aafke is antireligieus opgevoed. Toch is ze in haar jeugd altijd nieuwsgierig geweest naar religie. 'Ik heb altijd een soort fascinatie gehad voor mensen die samenkomen en hun gemeenschap uitdrukken in rituelen en teksten waarvan ze betekenis en herkomst niet eens echt kennen. En dat is ook niet altijd relevant. De ‘daad’ van het gemeenschap vormen vond ik heel bijzonder.'

Het vormde misschien een basis voor haar ontdekking van de betekenis van geloof en kerk de afgelopen jaren. Iets wat haast als verzet voelt ten opzichte van haar familie en filterbubbel waarin het christendom op 100-0 achterstand lijkt te staan. 

Aafke Romeijn leest de Bijbel: ‘Is het raar dat ik hier zo enthousiast van word?’

Lees ook over:

Aafke Romeijn leest de Bijbel: ‘Is het raar dat ik hier zo enthousiast van word?’

Troost in de Bijbel

Ook leerde ze de Bijbel kennen, waarin vooral het Nieuwe Testament en de verhalen van Jezus als een verademing voelden toen ze die begon te lezen. 

'Het zoeken van troost vind ik heel makkelijk in de Bijbel. Literatuur lezen vind ik juist heel ingewikkeld op de momenten dat ik me heel slecht voel. De Bijbel is voor mij een heel ander soort boek. Het heeft mij niet nodig.'

In deze aflevering gaan Kees en Rosa met Aafke in gesprek over de ervaring van depressie, hoe de Bijbel daar een constructieve rol in had en Aafkes ontdekking van de waarde kerk en geloof. 'Geloof biedt concreet materiaal om mee te bouwen.'

Luister hier het gesprek met Aafke:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Blogserie voor Lazarus

Aafke schrijft voor Lazarus een serie blogs over haar Bijbelleesavontuur. Je vindt de blogs hier.

Over podcast Dit Dus

Hoe kom je tot een gesprek over geloof? Wat is dat eigenlijk: geloven? Lukt dat wel, een uitwisseling tussen mensen die met heel uiteenlopende opvattingen? 

In het tweede seizoen van de podcastserie Dit dus gaan Kees en Rosa in gesprek met boeiende gasten, zoals Sander Schimmelpenninck, Daan Borrel en Abbie Chalgoum over hoe om te gaan met de grote thema's van het leven. Hoe leef je goed als het gaat om deze thema's waar iedereen mee te maken krijgt?

Het zijn niet zozeer interviews als wel gesprekken, waarin over en weer vragen worden gesteld. De ontmoetingen gaan over levensvragen: wat is rijkdom? Hoe ga ik om met angst en wanhoop? Hoe om te gaan met de dood en is er meer na de dood? Al pratend stuiten de gesprekspartners op belangrijke thema’s uit het christelijk geloof.

WhatsApp Image 2022-03-07 at 12.30.29

Foto Aafke: Bibian Bingen

--:--