Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit herken jij als je een puberdochter hebt: ‘Bleek dat ze een jongen mee had genomen uit de kroeg’

Deze ouders vertellen openhartig over de puberstreken van hun dochter

Je dochter zoenend met haar vriendje betrappen of je nieuwe parfum terugvinden in haar tasje. Deze ouders vertellen openhartig over de puberstreken van hun dochters. Eén ding is zeker: achteraf kun je altijd lachen om deze grappige, bijzondere of typische acties van je puber.

Deel:

Genieten op volle teugen

Geld moet rollen, dat vinden onze pubermeiden ook. Maar waar dat geld allemaal heen gaat? Een snackje hier, een coffee to go daar, onze dochters spelen dat met enige regelmaat klaar. Dat was in onze tijd toch net even anders.

Merel (47 jaar): “Onze dochter van 16 heeft een bankrekening waar we heel af en toe even op kijken. Meestal weten we het wel en ook deze keer werden we niet echt verrast. Mijn man leest voor: Jumbo € 4,39, snackbar € 6,50, stationscorner € 2,43, Asia Nails € 29,95, Jumbo € 3,18, koffiehuis € 4,89… De Jumbo doet vooral goede zaken, maar ook de koffietjes met karamelsiroop en broodjes vinden gretig aftrek. Vaak op de route van school naar het station en van station naar huis. Onze dochter vindt het niet meer dan normaal. ‘Mam, wat moet ik anders met mijn geld?’ En ze voegt eraan toe: ‘Ik mag toch ook gewoon genieten?’”

Ook de koffietjes met karamelsiroop en broodjes vinden gretig aftrek

Luxe lekkernij

Dat laatste herkent Karin (55 jaar) maar al te goed: “Ik blijf mij verbazen over de generatie van mijn dochter. Het lijkt wel alsof een gewone boterham met pindakaas niet goed genoeg is. Er wordt te pas en te onpas eten besteld, met vriendinnen geluncht of gedineerd in dure restaurants met collega’s. In mijn (puber)tijd aten we gewoon een broodje ei en dat was al een luxe ontbijt. Maar bij mijn dochter moet alles een ‘luxe lekkernij’ zijn. Zo was ze laatst thuis met een vriendin en dan wordt er gewoon ontbijt besteld! En dat terwijl ik luxe plakken vleeswaren in mijn koelkast heb liggen. Echt, er is zoveel veranderd. De generatie van nu is veel te makkelijk met dit soort dingen. Ik ga liever drie keer per jaar écht luxe uit eten dan dat ik elke week van die afhaalhappen bestel. Zo blijkt maar weer: tijden veranderen.”

Een spoor van kunstnagels

Natuurlijk wil je dochter er tiptop uitzien. Daarom hoef je niet verbaasd te zijn als je dochter de badkamer een avond lang bezet houdt om samen met haar vriendinnen te zich klaar te maken. Van TikTok-hypes tot je krultang kwijt, deze moeder weet er alles van:

Marlies (50 jaar) heeft een dochter van 18 jaar en heeft veel verschillende ervaringen: “De waterkoker wordt regelmatig gebruikt om eieren te koken, iets wat dan weer een typisch TikTok fenomeen is, op het boodschappenlijstje staan voortdurend avocado’s en honing (goed voor de huid) en mijn krultang verdwijnt om de haverklap. Maar onze dochter houdt ook gerust de badkamer een uur bezet en als ze klaar is laat ze een spoor van kunstnagels achter. Als ze dan eindelijk helemaal klaar is voor een logeeravond bij vriendinnen en we de deur dicht horen gaan, hangt er nog een walm van haar parfum in de gang.”

Het beste van Opgroeien & Gezin tweewekelijks in je mail?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Peren in de plee

De boterhammen die jij zo liefdevol elke ochtend smeert? Die krijg je gerust terug als de puber ’s avonds thuiskomt. Waar blijft dat gezonde eten dan, vragen wij ons af. Welnu, je kind heeft overal een oplossing voor…

Suus (59 jaar): “Mijn jongste dochter nam altijd weer een volle lunchtrommel mee naar huis als ze uit school kwam. Mijn man en ik vroegen waarom ze haar brood niet op at. Ze haalde haar schouders op en zei simpelweg dat ze geen zin had om haar brood te eten. Dit ging een tijdje zo door. Tot op een dag onze puber een ‘slim idee’ had: ze gooide haar peer in de wc en drukte het stuk fruit aan met de wc-borstel. Ze dacht natuurlijk dat ik die peer zo niet zou vinden. Later op de avond, toen ik vroeg aan de meiden waarom de wc verstopt zat, hield de jongste vol dat ze geen idee had hoe dat kwam. Dus ik de meiden naar boven gestuurd en mijn man aan de slag om de wc te ontstoppen. En jawel: daar kwam de groene peer uit de lunchtrommel van onze puberdochter naar boven. Achteraf kunnen we er als gezin wel om lachen.”

Jawel: daar kwam de groene peer van onze puberdochter naar boven

Jongens in de kamer

Dat kleine meisje dat jij vroeger instopte en een nachtzoen gaf is nu groter geworden en wil liever een nachtzoen van een leuke jongen dan van jou.

Tamara (50 jaar): “Mijn dochter is al wel iets ouder dan de gemiddelde puber, maar heeft nog steeds streken, hoor. Ze werkt als barmedewerker in een kroeg en komt dus vaker heel laat thuis. Ik denk dat iedere moeder het wel herkent dat je niet lekker kunt slapen voordat je je kind weer binnen hoort sluipen. Maar op de bewuste avond was het wel heel erg stil, zelfs in de vroege ochtend. Dus ik toch maar even kijken op de kamer van onze dochter. Bleek dat ze gewoon een jongen mee had genomen uit de kroeg. Uiteindelijk hebben we die jongen niet gezien. Hij is vertrokken zonder te douchen. Maar wij hebben het er wel met onze dochter over gehad, waarop zij haar excuses aanbood: ‘Het kwam echt door de drank.’”

Locatie aan of uit?

Pubers en stiekem op avontuur gaan: hartstikke leuk voor hen, minder leuk voor jou. Dat jij meerdere keren belt en boos wordt, ervaart zij als ‘te veel op haar nek zitten’. Zo kun je je weleens afvragen wanneer je als moeder toch echt moet ingrijpen?

Suzanne (54 jaar): “Omdat ik het nooit nodig vond om haar locatie te hebben, geloofde ik haar toen ze om 11 uur ‘s avonds appte: ik ben bij Kate. Toen ik later appte: ‘Hoe laat ben je thuis?', schreef ze eerst dat ze er zo aan kwam. Iets later vroeg ze: mag ik bij Kate logeren? Tja, dat vind ik altijd zo vervelend, pas ‘s avonds ineens zo’n logeerplan! Dus ik appte: nee, kom maar gewoon naar huis.

Ik merk dat mijn dochters alleen maar stiekemer worden als ik bovenop ga zitten

Het bleef een tijdje stil, ik wilde naar bed. Het was inmiddels na twaalven. Ik liep nog even langs de oudere zus van 18, die zowaar braaf in bed lag op zaterdagavond. Ik schrok heel erg toen de zus ineens zei: ‘Mam, ze is niet bij Kate, ik zie op Snapchat dat ze samen met Kate in Castricum is!’ Daar woonden jongens die ze had ontmoet op Terschelling, ik wist dat zij en Kate daar een keer naartoe waren gegaan. Maar nu ineens zonder iets te zeggen op zaterdagavond en dan tegen mij zeggen: ‘Ik ben bij Kate?!’ De laatste trein terug naar Amsterdam ging om kwart voor één. Het was inmiddels twee minuten voor half 1. Na lang bellen nam ze op, ik boos, zij boos (ik zat wel erg op haar nek), de meiden misten de laatste trein en uiteindelijk is de moeder van Kate ze gaan ophalen. Toen ze thuis waren was het half 3. Ik had vanaf 11 uur lopen stressen.

Wat een zoektocht: wanneer blijf je controleren, wanneer laat je los? Wanneer grijp je in, wanneer laat je het gaan? Ik merk dat mijn dochters alleen maar stiekemer worden en liegen als ik er meer bovenop ga zitten. Ze beetje bij beetje vrijheid geven, in gesprek blijven en hen blijven vertrouwen is denk ik de kunst. Maar intens lastig!”

De wonderlijke wereld van het puberbrein: zó werkt het

Lees ook over:

De wonderlijke wereld van het puberbrein: zó werkt het

Papa als taxichauffeur

Een avondje uit wil nog weleens anders aflopen dan gepland.

Marcel (45 jaar): “Onze puber had een feestje en ze had nog zo beloofd dat ze met mate zou drinken. Als een boer met kiespijn wenste ik haar en haar vriendinnen veel plezier. En ja hoor! Later op de avond kreeg ik een belletje van onze dochter: of ik haar kon ophalen, het was namelijk niet bij één wijntje gebleven. Het werd een dollemansrit waarbij ik, dienende als taxichauffeur, ook nog een keer moest stoppen zodat mevrouw even “tot een nuchtere maag” kon komen. Ik zou haar zo nog een keer ophalen: liever veilig thuisgebracht door papa dan meegenomen worden door een of andere gek.”

Geschreven door

Amrutha Mol

--:--