Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een puber in huis? Dan herken je dit!

Alleen pubers krijgen het voor elkaar om tegelijkertijd bloedirritant, hilarisch en vertederend te zijn. Op de redactie zijn we gezegend met een aantal exemplaren van dit bijzondere soort. En in het kader van ‘gedeelde smart…’ delen we in dit artikel puberacties die je ongetwijfeld herkent als je een puber in huis hebt.

Deel:

Puberspoor

Een huis waarin een puber bivakkeert pik je er direct uit. Vanaf de deur is een puberspoor te volgen. Tassen, jassen, sjaals, schoenen, schoolspullen, alles laten pubers op de grond vallen op de plek waar het onnodig werd. Bij voorkeur midden in de kamer, maar sowieso voor je voeten.

Lege verpakkingen

Onderdeel van het puberspoor is doorgaans ook een spoor van lege verpakkingen, in het bijzonder lege frisdrankflessen en melkpakken, waarvan liters worden weggeklokt. Laatste koekje? De puber gooit de verpakking van zich af. Als je geluk hebt ligt die lege verpakking in de kast, maar het gros belandt in een hoek, onder het bed of de bank. Een beschimmeld appelklokhuis onder het matras? Als puberouder kan het je zomaar overkomen. Een gebruikt bord laat de puber gewoon op de tafel staan. Of op de bank, want wie gaat er nou aan een tafel zitten? Eigenlijk is zo’n bord überhaupt totaal nutteloos, want de meeste kruimels belanden op de bank, op de vloer of in bed.

Wil je op de hoogte blijven van de beste artikelen over opvoeding?

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief 'Opgroeien en gezin'!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Onstilbare honger

Ineens is dat kleine jongetje of meisje veranderd in een slungelige puber met van die hoekige schouders, enorme schuiten (kijk niet op van maatje 45) of onverwachte rondingen. Zo’n enorme groeispurt kost energie, dus de puber heeft onstilbare honger. Het eten is niet aan te slepen. Na afloop van school wordt er gegeten alsof er dagenlang geen voedsel voor handen was (of ze hebben tijdens schooltijd hun keurig gesmeerde boterhammetjes laten verdwijnen en in plaats daarvan een zak chips bij de supermarkt gehaald). En een kwartier nadat ze een flinke avondmaaltijd achter de kiezen hebben, werken ze met gemak een half brood weg. En als het nou alleen brood was… In veel gevallen moeten ook de Tony's-repen, pakken stroopwafels en borrelnootjes eraan geloven.

Belachelijke ouders

Als ouder ben je een noodzakelijk kwaad met belachelijke regels; ‘Ik mag ook nooit iets!’ ‘Jij geeft mij altijd de schuld!’. Dat je iedere dag weer vraagt hoe het op school was, is natuurlijk onzinnig; ‘Je hoeft niet alles te weten!’ En als puberouder doe je al helemaal niets goed; ‘Jij luistert nooit!’ ‘Waarom is er geen …. <vul willekeurige behoefte van de puber in>? Wil je iets duidelijk maken aan de puber? Doe geen moeite: ‘Boeit niet!’

Een beetje puber maakt bij voorkeur geen huiswerk

Schoolperikelen

School is natuurlijk totale onzin. Saai. Terreur. Huiswerk maken is nutteloos en dat doet een beetje puber bij voorkeur niet of zo min mogelijk. En leerkrachten….wie díe uitgevonden heeft?! Een soort ouders, misschien zelfs nóg onredelijker. ‘Hoezo krijg je een kruis (aantekening van de leerkracht) als je niet hebt geleerd? Er stond ‘als je slim bent, leer je’. Dan hoeft het dus niet!’.

Pubertaal

'Beter ga je dat even niet doen’ rammelt grammaticaal natuurlijk behoorlijk, maar is voor de puber doodnormaal. Ze hebben een geheel eigen vocabulaire. Zo drinkt de puber geen ‘skere cola’ (geen A-merk, goedkoop). De dominee in de kerk is ‘pittig saai’ (heel saai). En als je moeder zeurt over de rommel die je maakt, hangt er gelijk een ‘negatieve vibe’ (negatieve sfeer). Waarschijnlijk zijn deze voorbeelden al totaal achterhaald, maar als ouder moet je ook vooral niet proberen mee te doen. Beter praat je even normaal.

De telefoon

De telefoon en de puber zijn onafscheidelijk. Bij het ontwaken wordt de telefoon direct gepakt en vervolgens kleeft ‘ie de rest van de dag als een magneet aan de puberhand. Pubers zijn ware meesters in het multitasken, want ze doen alles met de telefoon in hun hand, kijkend naar een filmpje of scrollend door social media. Alhoewel, ze kunnen natuurlijk niet zomaar iets mee naar boven nemen, want dan ‘hebben ze hun handen vol’. 

Fase

Als puberouder heb je het soms zwaar, maar gelukkig transformeren pubers heel af en toe in dat schattige jongetje of meisje dat je kende. En geven ze je met dat lange slungellijf zomaar uit het niets een dikke knuffel. Pubers kunnen er eigenlijk ook weinig aan doen. Er gebeurt zoveel in die hersenen, dat is ook niet altijd makkelijk. Dus neem het pubergedrag met een flinke dosis humor en onthoud: het is een fase, het is een fase, het is een fase!

Chica

Over puberteit gesproken, ken je het platform CHICA al? Een veilige plek waar meiden tussen de negen en veertien jaar zich gehoord en serieus genomen voelen, want in de puberteit verandert er van alles zowel in je hoofd als in en aan je lijf. EO-presentator Anne Appelo gaat met meiden (Chica’s) in gesprek over allerlei onderwerpen waar meiden aan het begin van hun tienertijd mee te maken krijgen. Op het YouTube-kanaal van Zapp vind je een nieuw seizoen met afleveringen van het bijbehorende programma. Via de link hieronder kun je de aflevering over schermtijd bekijken.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Help, mijn puber heeft verkering!

Lees ook over:

Help, mijn puber heeft verkering!

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--