Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit wist je nog niet over turbulentie

‘Het is vervelend voor passagiers, maar het vliegtuig zal niet neerstorten’

Deel:

Piloot Reinier Kwantes zegt in dit interview dat hij nooit bang is om te vliegen. Veel van zijn passagiers zullen dat niet nazeggen. Vooral turbulentie staat hoog op het lijstje als het gaat om vliegangst. Plotselinge 'luchtzakken', een hevig schuddend vliegtuig en handbagage die uit opbergvakken valt; het is geen leuk onderdeel van de reis. Maar is turbulentie eigenlijk echt gevaarlijk?

Er bestaan veel mythen over turbulentie. “Luchtzakken bijvoorbeeld bestaan niet," zegt Kelly Otte, een collega-piloot van Reinier. “Lucht kan namelijk net als water geen gaten hebben, wel stromingen en golven. Een vliegtuig beweegt daar op mee, net als een boot. Het is goed om te weten dat een vliegtuig bestand is tegen meer dan de zwaarste turbulentie ooit gemeten. In de Verenigde Staten vliegen medewerkers van het Hurricane Center zonder problemen dwars door het oog van orkanen om te meten hoe snel de wind waait.

Een vliegtuig is bestand tegen meer dan de zwaarste turbulentie ooit gemeten

Vervelend, maar niet levensgevaarlijk

In de media wordt vaak gesproken over 'levensgevaarlijke' turbulentie. Hiermee wordt een verkeerd beeld geschetst, wat angst bij mensen aanwakkert. Turbulentie is vervelend voor passagiers, maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd omhouden tijdens een turbulente vlucht.”

In Nederland hebben ruim drie miljoen mensen vliegangst. Dat turbulentie veel angst oproept bij vliegreizigers, komt volgens piloot Otte door een aantal dieperliggende onzekerheden en angsten die dan worden getriggerd, zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. “Je zit immers in een hele kleine ruimte, op 10 kilometer hoogte, met honderden 'vreemde' mensen en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten.”

Stoel in het midden

Piloot Kelly Otte heeft als verkeersvlieger en vliegangstbehandelaar dagelijks te maken met bange vliegreizigers. Hij begrijpt wel waarom veel reizigers schrikken als het toestel plotseling hevig begint te schudden. Het lichaam reageert dan met een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, onrustige gevoelens, transpireren en buikkrampen. Volgens Otte is dit een normale reactie die je niet kunt voorkomen. “Je kunt er wel mee leren omgaan. Verzet je er daarom niet tegen, maar accepteer dat je je even zo voelt. Begin met een ademhalingsoefening. Haal drie keer diep adem richting je onderbuik. Kruip vooral niet in je schulp, maar zoek afleiding. Maak een praatje met je buren en zeg hardop achterstevoren het alfabet op.”
Wil je zo weinig mogelijk effecten van turbulentie ervaren? Kies dan een stoel in het midden, waar het zwaartepunt ligt van het vliegtuig. “Vergelijk het met een wip. Als je op de uiteinden zit, ga je veel meer omhoog en omlaag dan wanneer je in het midden plaats zou nemen.”

Kelly Otte is al 29 jaar piloot en ook examinator op de Boeing 737 en Airbus 320. Sinds 2012 is hij docent bij de organisatie Onbezorgd Vliegen, dat al duizenden mensen van hun vliegangst heeft afgeholpen. In 2018 schreef hij het boek Overwin je vliegangst.

Lees ook: Piloot Reinier Kwantes is nooit bang om te vliegen
Lees ook: Piloot Reinier Kwantes is nooit bang om te vliegen
--:--