Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Documentaire 'Akkers van Margraten' op herdenkingsdag

Koning bij herdenking Amerikaanse militairen; 13.35 uur, NPO 1

Deel:

Koning Willem-Alexander is zondag in het Limburgse Margraten bij de herdenking van Amerikaanse militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Voorafgaand aan het rechtstreekse verslag van de NOS zendt de EO de documentaire Akkers van Margraten uit, die een bijzonder beeld geeft van de laatste fase van de oorlog. 

Tijdens de herdenking legt koning Willem-Alexander, 75 jaar na de bevrijding, de eerste krans. Verder houden de Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, en de Limburgse gouverneur, Theo Bovens, een korte toespraak. Vanwege de coronamaatregelen is er bij de herdenking geen publiek aanwezig. In de uitzendingen is ook aandacht voor de geschiedenis van de begraafplaats en zijn reportages te zien over mensen die een graf hebben geadopteerd. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Zembla_koninklijke_constructies_Willem-Alexander_Ma__xima.jpg
Credits: Shutterstock .

De NOS zendt de herdenking 's middags rechtstreeks uit. 's Avonds volgt een uitgebreide terugblik. Winfried Baijens spreekt met militair historicus Erwin van Loo, die deskundig commentaar kan geven. Op de laatste maandag in mei is het in de Verenigde Staten Memorial Day, de dag waarop de Amerikanen al hun gesneuvelde militairen herdenken. De zondag daarvoor is traditiegetrouw de herdenking op de Amerikaanse begraafplaats Margraten, waar ruim 8.000 Amerikaanse G.I.'s liggen.

Ooggetuigen in 'Akkers van Margraten'

Voordat de herdenking begint, zendt de EO de documentaire Akkers van Margraten uit. Op het hooggelegen plateau aan de Rijksweg in Margraten lijkt het altijd te waaien. Wanneer hier eind 1944 – tot verbazing van boeren en buurtbewoners – de eerste Amerikaanse soldaten begraven worden, voorziet niemand dat anderhalf jaar later twintigduizend kruisen en davidsterren in de modder zullen steken. Ooggetuigenverslagen van betrokken burgers en militairen, afgewisseld met bijzondere archieffragmenten, geven een indringend beeld van de impact van deze gebeurtenissen.

Herdenking Margraten 2020

Akkers van Margraten
13.35 uur, NPO 1 

Herdenking Margraten 
14.45 uur, NPO 1, NPO Radio 1 en NOS.nl (rechtstreeks verslag) 
19.10 uur, NPO 2 (terugblik) 

Beeld: Shutterstock

Kijk 'Akkers van Margraten' hier terug

--:--