Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Documentairehuis Reveal verbindt mensen aan God’

Media inzetten om mensen opnieuw te verbinden met het geloofsverhaal

“Met Reveal willen we missie-gedreven documentaires mogelijk maken, ontwikkelen én inzetten,” legt initiatiefnemer Felix Govers uit. “Ik zie dat veel mensen in mijn omgeving het geloof loslaten. Tegelijk leven we in een audiovisuele samenleving. Dáár ligt het hart van onze missie: media inzetten om mensen opnieuw te verbinden met het geloofsverhaal.”

Deel:

Hoe doen jullie dat?
“We maken documentaires die mensen op een dieper niveau verbinden aan God. Documentaires vertellen een volledig verhaal, in tegenstelling tot oppervlakkige nieuws- of socialmediaberichten. Je duikt een verhaal in, waardoor je hart wordt geraakt en er verandering ontstaat. Soms gaat het in de kerk over oppervlakkige randzaken, terwijl mensen de betekenis van het geloof uit het oog verliezen. Dat raakt ons. Wij geloven in een liefdevolle God. Onze eerste documentaire, Less of me, dient dan ook als spiegel voor christenen in Nederland. Wij, en ikzelf in de eerste plaats, zijn altijd bezig met oppervlakkige dingen, terwijl Jezus ons uitnodigt om meer op Hem te gaan lijken.”

Documentairehuis_reveal

Zien we dat terug in jullie eerste documentaire?
“Ja. De documentaire gaat over ex-drugscrimineel Johan Toet, die een miljoen xtc-pillen per week verkocht. In de gevangenis had hij een Saulus-moment waarin hij God ontmoette. Daarna veranderde zijn leven radicaal. Toch bleef hij die licht ontvlambare Hagenees. We filmden zijn zendelingswerk in Brazilië en op die beelden reageert hij in de documentaire. We houden hem een spiegel voor, waardoor hij ziet dat hij bepaalde eigenschappen los moet laten en meer op Jezus mag lijken.”

Wie is de doelgroep?
“We richten ons primair op kerken en christelijke organisaties, omdat veel mensen in de kerk op zoek zijn naar verbinding met het geloof. Ook zien we dat er wereldwijd behoefte is aan verhalen met betekenis, zeker in tijden van oorlog en crisis. Met onze docu’s laten we iets van God zien. Dat goede nieuws is er voor iederéén, dus ook voor niet-christenen. Na het kijken denken zij misschien: mijn leven heeft wél betekenis, of: ik begrijp de waarde van vergeving, of: ik ervaar dat genade dichterbij komt. Onze documentaires laten zien hoe een leven met God hoop geeft.”

Jullie willen de documentaires zelfs aan streamingdienst Netflix verkopen.
“Er zijn commerciële platforms die op zoek zijn naar relevante documentaires. Het aanbod van christelijke docu’s voor een breder publiek schiet tekort, dus het doel van Reveal is om kwaliteitsdocumentaires met impact te maken. Ik heb contact met iemand die maandelijks christelijke docu’s voorstelt aan Netflix. Het is niet bij voorbaat gezegd dat onze eerste documentaire Netflix-waardig is, maar ik verwacht dat ze steeds beter zullen worden.”

Lees ook: EO-podcast Tekstuele voorlichting gelanceerd
Lees ook: EO-podcast Tekstuele voorlichting gelanceerd

Bij Reveal stopt het niet met het maken van de documentaires.
“Wij willen ons ervoor inzetten dat de docu’s daadwerkelijk benut worden. Alle documentaires die we maken, komen vrij beschikbaar voor bijvoorbeeld kerken, studentenverenigingen en gesprekskringen. Met de documentaires kunnen mensen samen hun geloof versterken. Ik heb ook contact met christelijke tv-zenders in het buitenland, zoals Frankrijk, Australië en Noorwegen. We zorgen ervoor dat onze documentaires internationaal verspreid worden.”

Kijk voor meer info op: Revealdocs.com

--:--