Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Documentaires op Netflix: groente tussen het fastfood

Maatschappijkritische documentaires die je gegarandeerd aan het denken zetten

Op het openingsscherm van Netflix vind je altijd aanbevelingen voor dure nieuwe series, smeuïge realityprogramma’s en populaire films. Daardoor zou je haast vergeten dat de site ook veel kleinere kwaliteitsproducties aanbiedt – stukjes groente tussen het fastfood, zeg maar.

Deel:

Je moet er soms even zin voor maken, maar hebt dan wel iets voedzaams. Zo zijn er recent een paar maatschappijkritische documentaires toegevoegd die je gegarandeerd aan het denken zetten. 

Aanklacht

Fire in the Blood komt uit 2013 en was destijds erg spraakmakend. De Canadees-Indiase regisseur Dylan Mohan Gray zoomt in op de aidscrisis in Afrika en vraagt zich af waarom de slachtoffers daar jarenlang moesten wachten op betaalbare medicijnen. De film is één grote aanklacht tegen de farmaceutische industrie, maar wel heel kalm, evenwichtig en helder van toon, waardoor het hartverscheurende verhaal des te meer impact heeft. Naast artsen, aidsexperts en journalisten worden ook beroemdheden als Bill Clinton en Desmond Tutu opgevoerd. Acteur William Hurt treedt op als verteller.

Trailer 'Fire in the Blood'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Fire in the Blood is een toonbeeld van gedegen journalistiek; dat geldt minder voor de nieuwe docu There’s something in the Water, die meer aanvoelt als een pamflet. Maar ook deze film vertelt een indringend verhaal met een dergelijke strekking over racisme en armoede.

Milieuracisme

In dit geval vindt het onrecht plaats in het ogenschijnlijk zo vriendelijke en progressieve Canada van premier Justin Trudeau. Actrice Ellen Page, bekend van de komedie Juno, gaat op reis door de provincie Nova Scotia, waar ze zelf opgroeide, en spreekt daar met verschillende slachtoffers van zogenaamd ‘milieuracisme’. Zo volgt ze de strijd van een zwarte gemeenschap die geen schoon drinkwater kan krijgen, en van een First Nations-stam die de dupe is van een vervuilende fabriek.

Het zijn geen smakelijke feelgoodverhalen, maar een hap groente op z’n tijd is wel zo gezond.

Trailer 'There’s something in the Water'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Documentaires op Netflix

Fire in the Blood. Regie: Dylan Mohan Gray. Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.
There’s something in the Water. Regie: Ian Daniel en Ellen Page. Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst en grof taalgebruik. Nu allebei te zien op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--