Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Doe nou eens sportief man!’

Blog van Tijs van den Brink

Ik ben er allesbehalve trots op, ik zou echt graag willen dat het anders was, maar het lukt me gewoon niet. Ajax is voor de negende keer deze eeuw landskampioen geworden (PSV tot nu toe tien keer!) en eigenlijk hoor ik dan een hartelijke felicitatie uit te spreken aan vrienden die door welk misverstand dan ook supporter van die club zijn. Vind ik.

Deel:

Meestal lukt me dat ook wel, maar dit jaar niet. Ik heb slechts één felicitatie verstuurd tot nu toe: aan een colle­ga, die met zijn zoontje in de Johan Cruijff Arena was op de avond van het kampioenschap. De tekst: “Feliciteer je zoon van harte van me. Hij kan er allemaal niks aan doen...” Best groots van mezelf, vind ik.

Voor de rest is het wat mij betreft oor­verdovend stil in de app­conversaties met Ajacieden. Kranten die schrijven dat Ajax ‘overtuigend’ (Algemeen Dagblad) of ‘verdiend’ (de Volkskrant) kampioen is geworden – ik ben in staat de abonnementen acuut op te zeggen. Het klopt gewoon niet.

Zoals je wellicht ooit hebt meegekre­gen: ik ben PSV­-supporter. En nee, vraag me nu niet hoe dat zo is geko­men, want dat vraag je aan Ajacieden ook nooit. PSV is schromelijk benadeeld dit seizoen. Het moet maar eens openlijk gezegd worden. Omdat PSV in Europese competities op donderdag speelt, zat er vaak weinig tijd tussen de Europese wedstrijden en de Neder­landse competitie. Er bestaat overtui­gend wetenschappelijk onderzoek dat clubs die zo kort op elkaar wedstrijden moeten spelen, fors in het nadeel zijn. En wanneer plande de KNVB de wed­strijden tegen Ajax en Feyenoord in de eerste seizoenshelft? Juist. Laat PSV gewoon op maandag spelen, in plaats van op zaterdag of zondag, zou je zeggen, maar daar wil de KNVB niet aan.

Door corona speelde PSV de thuiswedstrijden tegen Ajax en Feyenoord zonder publiek. Toen ‘we’ uit moesten in Amsterdam en Rotterdam zaten de tribunes vol. Subtiel gepland door de KNVB! En dan heb ik het nog niet eens over de scheidsrechterlijke dwalingen tijdens PSV – Ajax, en Feyenoord – PSV. De monsterlijke wanbeslissing tijdens die laatste wedstrijd werd zelfs ruiterlijk toegegeven door de KNVB – een unicum.

“Tijs, het is allemaal waar, maar aan het einde van het seizoen telt maar één ding en dat is de ranglijst. Kijk nou eens rustig, wie staat daar boven­aan?”
Ja, weet ik wel. Maar het is niet eerlijk gegaan...
“Tijs, doe nou eens sportief man. Al is het maar even.”
Hmmpf. Oké: “Ajax gefeli.”
En nu wil ik niets meer horen over dit seizoen!

--:--