Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Anne-Meta Kobes: ‘Als ik bid hoef ik niet ingewikkeld te doen’

Anne-Meta Kobes is predikant op Ameland. Als kind zong ze bij een groot kinderkoor. Daar raakte ze onder de indruk van een liedje van Elly en Rikkert. Tot op de dag van vandaag gaat het met haar mee. “Die verbondenheid met God is nog net zo nabij als ik als kind ervoer.”

Deel:

“Van groep 4 tot 8 zat ik bij kinderkoor De Bromvlieg, een koor van Ellen Laninga, dochter van Arie van der Veer. Dat was echt een bruisend geheel. Je moest eerst auditie doen en dan mocht je meezingen. Met een paar kinderen uit het dorp gingen we daar in de auto naartoe. Ik vond het spannend om naar het centrum van Zwolle te rijden. Dat was helemaal niet zo ver, maar in mijn beleving was het echt een uitje om naar het koor te gaan. In de pauze deden we vaak tikkertje. Het was altijd heel gezellig.”

Elke morgen

“Bij De Bromvlieg leerde ik het liedje Elke morgen van Elly en Rikkert. We zongen vaak meerstemmig met het koor en ik hoor nog hoe we met 40-50 kinderen in een bijzaal van de kerk dit lied zongen. Dat vond ik mooi. Als kind had ik al had het idee: God is erbij en als ik wil dan kan ik even wat tegen God zeggen. Zo dichtbij als in het liedje wordt beschreven, zo ervoer ik dat zelf ook altijd.”

Elke morgen - Elly en Rikkert

Tot diep in de nacht

“Ook nu ervaar ik God precies zo dichtbij. Het is in de loop van de tijd niet hoogdravender of moeilijker geworden. Ik heb theologie gestudeerd en mijn geloof heeft zich verdiept, maar die directe verbondenheid met de Levende God is nog net zo nabij als ik als kind ervoer. Wel bleek de tekst nog meer waard te zijn dan ik als kind kon vermoeden. Er zit zo’n zinnetje in: ‘Hij draagt mij tot diep in de nacht.’ Ik heb een heerlijk onbezorgde jeugd gehad, maar daarna heb ik – zoals iedere mens – momenten ervaren waarop ik me verdrietig voelde. Toen had ik toch het gevoel dat ik niet alleen was. Dat verzachtte niet per se de pijn, maar het hielp dat iemand zag dat ik zo verdrietig was.”

De diepste basis

“Het gebed is ongecompliceerd. Ik zou niet willen zeggen: zo is mijn relatie met God, want ik durf geen uitspraken te doen over hoe God dat ervaart. Maar voor mij kost met God onderweg zijn in het leven geen moeite. Dat is bijna een gegeven. Het is niet iets waar ik enorm voor moet worstelen. Zo eenvoudig als dit gebed is, zo eenvoudig ervaar ik geloven in de diepste basis: dat het er is. Voor God hoef ik de dingen ook niet mooier te maken dan ze zijn. Dat raakt me. Ik hoef niet ingewikkeld te doen als ik bid, want God weet dan dat ik ingewikkeld doe. Hij weet helemaal wie ik ben.”

Predikant Nienke Meinster bidt met oude kinderliedjes: 'Er zit heel veel rijkdom in'

Lees ook over:

Predikant Nienke Meinster bidt met oude kinderliedjes: 'Er zit heel veel rijkdom in'

The Passion

“In het laatste stuk van het lied staat: ‘Elke avond als ik slapen ga, praat ik zachtjes met U Heer.’ Voor mij geldt dat nu als ik dingen ingewikkeld vind of me afvraag of ik de goede afslag heb genomen. Laatst mocht ik op tv bij The Passion uitleg geven over de figuren uit het passieverhaal. Dat wilde ik graag goed doen. Dan neem ik even een moment om met m’n ogen open te bidden en te bedenken: voor wie doe ik dit uiteindelijk? Voor de God die mij het leven heeft geschonken.”

Hoe het ook verloopt, ik ben niet alleen en God kijkt over mijn schouder mee.

Nieuw vertrouwen

“Als ik dan zo bid realiseer ik mij weer: ik hoef het niet alleen te doen. Ik ben natuurlijk zelf verantwoordelijk voor wat ik daar zeg. Maar hoe het ook verloopt, ik ben niet alleen en God kijkt over mijn schouder mee. Er staat in het laatste couplet: ‘Dus leg ik mij neer.’ Ik voel dat ook zo: ik kan me dan overgeven aan de situatie. Er komt nieuw vertrouwen: als ik voor deze plaats gevraagd ben en ik weet dat ik het goed heb voorbereid, dan mag het gaan zoals het gaat.”

Foto Anne-Meta: Jantina Scheltema

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--