Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant Nienke Meinster bidt met oude kinderliedjes: 'Er zit heel veel rijkdom in'

Als kind lag ze op de grond naast de cd-speler om te luisteren naar de cd's van Elly en Rikkert. Nog steeds helpt muziek haar om rustig te worden en God te zoeken. Wanneer ze even niet weet wat ze moet bidden, zingt ze kinderliedjes van vroeger, vooral ‘Here, maak mij Uw bekend'. Waarom betekent dit lied zoveel voor predikant Nienke Meinster-de Ronde?

Deel:

“Meestal bid ik in mijn eigen woorden tot God, maar als ik ’s avonds niet kan slapen of heel veel aan mijn hoofd heb, val ik vaak terug op liedjes uit mijn jeugd, zoals Here, maak mij Uw wegen bekend. Muziek is voor mij echt een manier om drukte en afleiding te doorbreken en met God of mezelf in contact te komen. Als kind zat ik op een kinderkoor, dus daar leerde ik heel veel liedjes. Daar ben ik zo vertrouwd mee geworden. Het mooie van die liedjes is dat er heel veel eenvoud in zit, maar ook heel veel rijkdom. Als ik 80 ben, hoop ik dat ik ze nog zing.” 

Heere, maak mij uw wegen bekend

Een plan met mijn leven

“Als ik dit lied zing, is het niet zo dat ik daarna ineens weet wat ik moet doen of kiezen in een bepaalde situatie. Als tiener dacht ik: God heeft een plan met mijn leven. Hij weet wat ik ga studeren en wat ik dan daarmee ga doen. Maar ik ben steeds minder gaan geloven dat God je leven helemaal tot aan het eind heeft uitgedacht. Als mens krijgen we daar volgens mij heel veel ruimte in. Toch wil ik wel goed omgaan met die ruimte. Ik wil steeds op zoek naar een manier van leven die past bij Gods weg met mensen en met de wereld. Daarbij volg ik wat God in mij heeft gelegd en waar mijn hart het meest voor klopt. En dan vertrouw ik erop dat God dat gebruikt of aanmoedigt.”

Maanden of jaren later

“Als ik terugkijk op mijn leven, dan zie ik wel dat God dat heeft geleid. Soms begrijp ik iets in het moment zelf niet, maar kan ik maanden of jaren later toch denken: ik ben zo blij dat het toen zo is gelopen. Op een gegeven moment kwam er een einde aan een relatie waarvan ik dacht: dat was toch van God? Nu ben ik gelukkig getrouwd met een andere man en zie ik het echt als een geschenk dat ik bij hem ben uitgekomen.”

Hoe ingewikkeld het leven ook is, het is ook een kwestie van kinderlijk geloven.

Kinderlijk geloven

“Dit lied spreekt ook over niet alleen maar je eigen zin doen, maar dat je steeds zoekt naar manieren om God te volgen en zoeken in alles wat er in het leven gebeurt. Dat is altijd wel mijn verlangen geweest. Ik kan me herinneren dat ik als kind ook al gewoon van God hield, zonder dat ik dat goed kon uitleggen. Door deze liedjes kom ik daar weer bij terug. Hoe ingewikkeld het leven ook is, het is ook een kwestie van kinderlijk geloven.”

Rick bidt een eeuwenoud gebed: 'Alles is van U'

Lees ook over:

Rick bidt een eeuwenoud gebed: 'Alles is van U'

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--