Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rick bidt een eeuwenoud gebed: 'Alles is van U'

‘Alles is van U’ is een van de regels uit een gebed dat belangrijk is voor Rick Timmermans. Hij vertelt hoe hij het leerde kennen en waarom hij dit bidt.

Deel:

Het gebed dat Rick heeft uitgekozen, is geschreven door Ignatius van Loyola. Ignatius was een Spaanse priester die rond het jaar 1500 leefde en grondlegger is van de jezuïeten, een katholieke orde waar ook paus Franciscus toe behoort. Ignatius ontwikkelde oefeningen om God te vinden in alle dingen door in de Bijbel te lezen, stil te zijn en te bidden. En een van de gebeden, Suscipe (Latijn voor ‘ontvangen’) gaat zo:

Neem, Heer, en aanvaard heel mijn vrijheid, mijn geheugen, mijn verstand en heel mijn wil, alles wat ik heb en bezit. U hebt het mij gegeven, aan U, Heer, geef ik het terug. Alles is van U, beschik erover geheel volg

‘Het is best een gek gebed: je geeft alles', vertelt Rick. "Maar de vraag is: aan wie geef je het uit handen? Hoe erg is dat als je God hebt leren kennen als de diepste basis van je bestaan?”

Soort film

Het gebed is onderdeel van een langere reeks oefeningen, een retraite. Eigenlijk bedoeld om in 30 dagen te doen, in totale stilte. Maar Rick koos ervoor om het in 9 maanden te doen, te midden van zijn gewone leven.

“Elke dag stond ik een uur lang stil bij een Bijbelgedeelte. Het is dan niet het idee dat je dat Bijbelgedeelte helemaal kunt uitleggen, dat je die woorden leest met je verstand, maar dat je de tekst ‘proeft’. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je voor te stellen dat je erbij was, door zo’n verhaal over Jezus als een soort film in je hoofd af te spelen. Maar je kunt het ook doen door rustig te lezen en te kijken welk woord in de tekst je aanspreekt, waardoor je wordt geraakt. Daarover denk je dan in stilte na en je sluit het uur af met een gebed.”

Spiegel en wens

Na maanden was dit gebed aan de beurt. “Het mooie van dit gebed vind ik dat het een soort spiegel is: je spreekt het uit en tegelijkertijd denk je er ook over na: Wil ik God mijn vrijheid, mijn verstand geven? Het is ook een wens: Laat het gebeuren, want ik wil zo graag dat mijn diepste wezen volledig door God bemind en bewoond wordt.

Door op deze manier met de Bijbel en gebed bezig te zijn, heb ik meer inzicht gekregen en heb ik God op een diepere manier leren kennen. Gebed is daarbij zo belangrijk en onmisbaar.”

Wil je meer weten over deze manier van bijbellezen en bidden? Ga dan naar de site van Bidden Onderweg.  

En ben je benieuwd naar het verhaal van Ignatius? Deze korte animatie vertelt het:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--