Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Arie van der Veer: Leven onder een bewolkte hemel

'Ik heb nu voor de derde keer kanker'

Begin juli was het zover. De specialist besloot om in te grijpen. Al een paar jaar kwam ik om de drie maanden bij hem op bezoek. De PSA-waarde in mijn bloed werd steeds hoger. Maar omdat het heel geleidelijk ging, werd nog geen behandeling gestart.

Deel:

Maar ineens was alles anders. De behandelingen werden gestart. Hoe lang dat gaat duren, weet ik niet. Misschien wel de rest van mijn leven. De bijwerkingen zijn erg vervelend. Je wordt er letterlijk en figuurlijk niet vrolijk van. Ik kan soms heel somber zijn.

Missie

Hoe blij en dankbaar ben ik dat ik voor de EO en voor onze kerk nog het nodige kan doen. Door heel het land reizen doe ik niet meer. Maar preken maken, meditaties schrijven of videoboodschappen inspreken is voor mij - meer nog dan vroeger - een zegen. Ik vraag me dan ook steeds af of dit wellicht mijn missie is. Of God me vraagt om in al die omstandigheden toch te vertellen wie Hij is.

Bron van kracht

Bron van kracht zijn voor mij de studies die ik mag maken voor 'De Bijbel Open'. Je wordt geroepen de Bijbel voor anderen te openen, maar vooraf gaat hij eerst voor jezelf open. Een andere bron van kracht zijn de kerkdiensten. Niet alleen als ik zelf preek, maar vooral als ik zittend op mijn vaste plekje zing met de gemeente. Dan mag ik beleven wat er staat in Hebreeën 6:5. Daar, in de kerk is sprake van het ervaren van het weldadige Woord van God en de kracht van de komende wereld.
Nog nooit heb ik in mijn leven zo verlangd naar de zondagse diensten. Ze trekken je op uit de misère. Want leven onder een bewolkte hemel valt niet mee.

Leven onder een bewolkte hemel valt niet mee

Kanker

Ik heb nu voor de derde keer kanker. Vorig jaar werd ik getroffen door een herseninfarct. We moesten plotseling onze oudste zoon verliezen. En deze periode begon met een hartoperatie.

Waarom ik dit opschrijf en vertel? Is het vragen om medelijden? Of wil ik het vermelden als een reeks heldendaden? Zo van ‘kijk mij eens’. Nee! Ik wil graag laten horen en zien hoe God mijn vrouw en mij door alles heen heeft ondersteund. Maar óók om te vertellen van mijn twijfel en strijd. Daarom noem ik de laatste periode: ‘leven onder een bewolkte hemel’. Trouwens, dat geldt voor heel veel 65-plussers. Prediker bestempelt niet voor niets de ouderdom als ’de kwade dagen’. Dat geldt nu al voor 19% van de bevolking. En de prognose is dat dit percentage elk jaar zal groeien.

Lees ook: Hoe is het nu met ds. Arie van der Veer
Lees ook: Hoe is het nu met ds. Arie van der Veer

Bediening

Oud worden is een zegen, maar oud zijn valt niet altijd mee: leven onder een bewolkte hemel, terwijl je De Dag verwacht. Misschien dat dit wel steeds meer mijn bediening wordt:  vanuit die situatie getuigen. Zoals de ‘diepe’ tekst in Hebreeen 2: 7 en 8 zegt: ‘Dat alles aan hem onderworpen is, zien wij echter nu nog niet (helaas zou ik willen zeggen); wel zien we dat Jezus vanwege Zijn lijden en dood nu met eer en luister gekroond is.'

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--