Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Zondag: ‘Wij hebben geen rancune'

Vader van overleden Rhodé Zondag leest slachtofferverklaring voor in rechtbank

Zijn dochter Rhodé noemde zichzelf altijd Roos. “En ze leek ook op een roos: zo mooi, maar ook zo teer,” vertelde ds. Zondag dinsdagmiddag in de rechtbank. De 14-jarige Rhodé Zondag overleed 16 april vorig jaar na een aanrijding met een lijnbus in Gouda. Tegen de buschauffeur heeft het OM vanwege ‘onvoorzichtigheid’ de hoogst mogelijke werkstraf van 240 uur geëist.

Deel:

“De laatste woorden van Roos waren: ‘Yes, we hebben wind mee, dan zijn we snel thuis,’” deelt ds. Zondag bij zijn slachtofferverklaring in de rechtbank. Rhodé kwam die dag eerder van school en was blij om naar huis te gaan. “Wij zaten te wachten, totdat er agenten kwamen. Onze wereld is ingestort. We denken nog elke seconde aan Roos.”

Lees ook: Dominee preekt zondag over lijden en verliest maandag dochter bij ongeval
Lees ook: Dominee preekt zondag over lijden en verliest maandag dochter bij ongeval

'Noodlottig ongeval'

“Een noodlottig ongeval dat nooit plaats had mogen vinden,” noemde buschauffeur en verdachte Marian den O. (58) het ongeluk op die zwarte dag in april. Zo'n veertig van haar Arriva-collega’s woonden de rechtszaak bij, meldt het Algemeen Dagblad. Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake was van een te hoge snelheid van de stadbus, maar volgens het OM reed ze “onvoorzichtig en onoplettend”. Naast de werkstraf eist de aanklager een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

'We willen vergeven'

 “Wij hebben geen rancune,” maakte ds. Zondag volgens het Gouds Dagblad duidelijk bij de rechtszaak. “We zien de chauffeur niet als crimineel. We willen vergeven, maar vergeving vraagt wel het erkennen van schuld. Dat is hier op zijn plek.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Het zou je dochter maar zijn'

De dag voor het ongeval in april preekte dominee Zondag nog over lijden en verlies. Verwijzend naar de dochter van staatssecretaris Blokhuis, zei hij: “Het zou je dochter maar zijn. Kunnen we dan ook zeggen: ‘Heer, Uw wil geschiede?’” Door die preek was hij voorbereid op het verlies, vertelde Zondag kortgeleden in het Nederlands Dagblad: “Dat is nog steeds wat me drijvende houdt: het is niet zomaar, hier is God bezig geweest, Hij heeft zijn kind thuisgehaald, Hij heeft gewoon zijn kind thuisgehaald.”

--:--