Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Don Ceder: 'Kerkdienst in de openlucht moet mogelijk zijn'

'Samenzang is een essentieel onderdeel van de kerkdienst'

De ChristenUnie in Amsterdam wil dat de gemeente kerken toestemming geeft om diensten in de buitenlucht te houden. Fractievoorzitter Don Ceder heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd dat mogelijk te maken.

Deel:

In Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 zegt Don Ceder: "Ik heb de afgelopen weken veel vragen hierover gekregen. Mensen mogen nu niet met grote groepen samenkomen voor een kerkdienst, en ook het zingen wordt afgeraden. Meerdere voorgangers kijken inmiddels naar mogelijkheden om in de buitenlucht hun kerkdiensten te houden. Als ChristenUnie hebben we het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te kijken wat er allemaal mogelijk is. De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus het zou geen slecht idee zijn om ook te onderzoeken of kerkgangers op zondag ergens in de openlucht voor een of twee uur kunnen samenkomen."

Volgens Ceder zijn er verschillende locaties mogelijk. Groot voordeel is dat in de buitenlucht ook gezongen mag worden. "In parken of op grote grasvelden zouden kerken heel goed met meer dan 100 mensen samen kunnen komen. Er is voldoende circulatie van frisse lucht. Als men de coronamaatregelen in acht neemt en 1,5 meter afstand houdt, dan kan er volgens mij ook prima gezongen worden. De samenzang is namelijk een essentieel onderdeel van een kerkdienst; je kan dat eigenlijk niet van elkaar loskoppelen. Heel veel mensen die naar de kerk gaan hebben vooral behoefte aan samen zingen."

De regels voor kerkdiensten worden versoepeld. Vanaf 1 juli mogen kerken weer diensten houden met maximaal honderd mensen. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--