Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verspeelt Sergej door drugs zijn verblijfsvergunning?

De Verandering, zaterdag 20 februari, 19.15 uur, NPO 2

De gast van Mirjam Bouwman in 'De Verandering', Sergej Chatsjatrjan, heeft enorm veel meegemaakt.

Deel:

Sergej vlucht met zijn ouders en zusjes voor oorlogsgeweld als Armenië en Azerbeidzjan in 1990 met elkaar in conflict zijn. Sergej is een doodsbange peuter die alleen maar dicht bij zijn moeder wil zijn. De oorlog heeft hem getraumatiseerd, en angst beheerst zijn leven. In Nederland moet het gezin wachten en hopen op een verblijfsvergunning. De jarenlange spanning of ze mogen blijven gaat Sergej niet in de koude kleren zitten.

Taekwondo

In Nederland helpt sport hem met zijn trauma’s om te gaan. Sergej gaat op taekwondo, waarin hij al snel uitblinkt. Hij wint diverse prijzen en behoort al snel tot de besten van Nederland.

Drugs en criminaliteit

Maar als Sergej 17 is, verandert er veel. Zijn vader verdwijnt uit zijn leven en Sergej komt in aanraking met drugs en criminaliteit. Hij belandt zelfs in de jeugdgevangenis. Opnieuw slaat hij op de vlucht, maar nu voor de politie en justitie. Zijn verblijfsvergunning en toekomst hangen door zijn gedrag aan een zijden draadje. Dit allemaal tot groot verdriet van zijn moeder en zusje, die vrezen voor het leven van Sergej.

Nieuwe start

Als hij zelf vader wordt, kan hij er niet voor zijn kinderen zijn. Ten einde raad meldt hij zich bij een opvangcentrum. Als hij het op een nacht zwaar heeft, blijft een begeleider de hele nacht bij hem waken. Dat blijkt het aarzelende begin van een nieuwe start te zijn.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Verandering

Zaterdag 20 februari, 19.15 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--