Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Door geloof geen angst meer voor de dood"

Openhartig interview Wesley en Yolanthe Sneijder-Cabau

"Ik was echt bang voor de dood", vertelde Wesley Sneijder deze week in het RTL4-programma 'The Story of my Life'. "Nu ben ik niet bang meer voor de dood. Want ik weet dat het daar een nóg mooier leven zal zijn."

Deel:

Het sterren-echtpaar trad afgelopen maandag op in een nieuw programma van Linda de Mol, The Story of my Life. In het RTL-programma worden de gasten steeds dertig jaar ouder geschminkt: bij de eerste gespreksronde zijn ze zoals nu (begin 30), bij de volgende ronde ongeveer 60 en tenslotte verschijnen ze op beeld als 90-jarigen. Met name die laatste ronde brengt het gesprek automatisch op de dood - zeker als Linda zegt dat gelovigen volgens de statistieken langer leven. Wesley Sneijder reageert: "Geloof speelt een heel belangrijke rol in ons leven. We bidden elke avond samen en we zijn er ook echt van bewust."

Job
Wesley Sneijder vertelt open over de verandering in zijn leven. "Een aantal jaren geleden geloofde ik wel, maar het was niet zo diep. Toen was ik echt bang voor de dood. Dat is nog niet eens zo lang geleden. Nu ben ik niet bang meer voor de dood. Want ik weet dat het daar een nóg mooier leven zal zijn." De aanvallende middenvelder van het Nederlands elftal laat weten dat die geloofsverandering op gang werd geholpen door Yolanthe, die al langer met het christelijk geloof bezig was. "Het geloof is altijd al belangrijk voor mij geweest, ook toen ik heel klein was. Ik weet nog dat ik toen ik zeven was en in de kerk zat er een verhaal uit de bijbel werd voorgelezen." Het blijkt het verhaal van Job te zijn: een man die alles had - en alles kwijtraakte. "Hij vroeg God niet: 'Geef het me terug' of 'Waarom?', of twijfel - nee, hij vroeg alleen: 'Maak deze pijn dragelijk voor me'. En toen kreeg hij opeens alles terug. Nog meer dan hij ooit had. Dat verhaal heeft mij diep geraakt. Geef niet de hoop op als het tegenzit  – want dat gebeurt in het leven. Het geeft mij de kracht om wat er ook gebeurt sterk te blijven staan in het leven - want God is er."

Wesley-en-Yolanthe-90
,,Wij bidden omdat we dankbaar zijn''

Regeltjes
Al eerder was bekend dat beiden een vers uit psalm 23 op hun lichaam hebben getatoeëerd en dat het echtpaar samen bidt. Yolanthe zegt daar nu over: "Wij bidden omdat we dankbaar zijn. En we bidden voor andere mensen. Dat doen we sinds we getrouwd zijn elke avond. Dat is iets van ons." Volgens het fotomodel gaat geloven niet over regels, maar is het iets dat altijd meegaat in het leven. "Hoe je in het leven staat. Dat je goed bent voor anderen en voor jezelf. Dat je iets terug doet. Het is niet iets van regeltjes: je moet dan en dan bidden, je moet dit en mag dat niet."

Adoptie
Deze levensfilosofie komt ook terug in hun andere waarden. Zo is de belangrijkste levensles voor Yolanthe dat je beter kunt vergeven. "Als je boosheid en haat in je meedraagt, daar word je niet gelukkiger van. Als je dat kunt afsluiten is dat beter."
Het gezin Sneijder heeft deze zomer besloten een kind te willen adopteren. Wesley: "Als het aan mij ligt krijgen we een elftal. Inmiddels hebben we er eentje bijgekregen, dus we hebben er nog 9 te gaan. Ik zeg niet dat het allemaal kinderen van onszelf moeten zijn. We hebben ook heel vaak de wens uitgesproken om adoptiekinderen te nemen. Drie weken geleden hebben we de knoop doorgehakt dat we dit traject in gaan."

--:--