Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Door God gered uit de prostitutie

’Ik moest tweeëntwintig uur per dag werken’

Berooid belandt de Oekraïense Natalia* (45) als prostituee achter de ramen in Amsterdam. Onder het genadeloze toezicht van twee gewelddadige pooiers, wordt zij gedwongen om tweeëntwintig uur per dag te werken. Ten einde raad roept Natalia naar de hemel of daar een God is Die haar kan helpen.

Deel:

Ik ontmoet Natalia en haar begeleider in een ruimte van Het Scharlaken Koord in Amsterdam. Haar begeleider geeft aan dat het vertrouwen van Natalia ernstig is geschaad en dat het moeilijk voor haar is om over haar verleden te praten. Natalia vraagt mij of ik in een Christen ben. Als ik bevestigend antwoord roept zij uit: “Thank You Lord! Halleluja! Lets pray!” Een emotioneel gebed volgt. Natalia vraagt of God ervoor wil zorgen dat haar emoties niet de overhand krijgen. Na haar gebed zegt zij: “Ik had besloten om mijn verhaal nooit meer te vertellen, maar God maakte mij duidelijk dat ik mijn verhaal met jou moet delen, zodat Hij het tot Zijn eer kan gebruiken en veel mensen weten hoe goed God is. Het zal niet makkelijk worden, maar God geeft mij kracht.”

Na ons trouwen werd ik stelselmatig mishandeld

“Het leven is voor Oekraïense vrouwen erg zwaar”, begint Natalia haar verhaal. “Toen ik zeventien was, werd ik verkracht. Ik raakte zwanger, maar kon niemand iets vertellen. In de Oekraïne heerst namelijk de gedachte dat het je eigen schuld is als je verkracht wordt. Als de mannen uit mijn dorp erachter zouden komen, dat ik ongetrouwd zwanger was, zou dat een vrijbrief zijn om met mij te doen wat zij wilden. Doodsbang verzon ik een plan om mijn zwangerschap te verbergen.

Mishandelen

Ik smeekte de eerste de beste man die ons dorp bezocht om met mij te trouwen. Mijn moeder vond deze man totaal niet bij mij passen en begreep niet waarom ik zo snel wilde trouwen. We zouden binnen drie weken trouwen, maar een week voor de bruiloft verloor ik het kindje. Ik vertelde mijn aanstaande dat ik mij had bedacht en van ons huwelijk afzag, maar daar gingen beide families niet mee akkoord. Gedwongen trouwde ik met deze alcoholist en vanaf dat moment begon hij mij stelselmatig te mishandelen.”

Ik was bang dat hij mij zou vermoorden

“We woonden onder één dak met zijn broer, zijn zus en haar man. Mijn schoonzus wist dat haar broer mij sloeg en zei tegen mij: ‘Hij slaat je omdat hij hetzelfde is als onze vader. Op een dag gaat hij jou vermoorden, net zoals onze vader onze moeder heeft vermoord.’ Ik werd erg bang en ik vluchtte, inmiddels twee maanden zwanger, naar mijn moeder. Zij zei dat ik een abortus moest laten plegen, maar dat wilde ik niet. Met lood in mijn schoenen ben ik naar mijn man teruggegaan. Ik kreeg twee kindjes en besloot het voor mijn kinderen bij hem vol te houden, hoe zwaar dat ook was.”

Vertrokken

 “Op een dag vertrok mijn man met onze kinderen. De reden van zijn vertrek en zijn bestemming heb ik nooit geweten. Hij zei tegen mij dat hij mij zou vermoorden als ik achter hem aan zou komen. Mijn kinderen waren twee en vier toen ik ze voor het laatst zag, zo`n vijfentwintig jaar geleden. Wat voor vreselijks mij ook is overkomen in mijn leven, de scheiding van mijn kinderen heeft mij het meest pijn gedaan.

De scheiding van mijn kinderen deed zo’n pijn

Ik werd verstoten door mijn familie en kwam zonder geld en onderdak op straat terecht. Op een dag werd ik tegen mijn wil meegenomen door een aantal mannen. Ze deden iets door mijn drinken waardoor ik in slaap viel. Toen ik wakker werd hielden zij mij gevangen en moest ik als prostituee op een parkeerplaats werken.”

 “Een taxichauffeur die mij vervoerde, trok zich mijn lot aan en bood mij onderdak aan. Deze weduwnaar met twee kinderen was de eerste man die mij met respect behandelde en niks van mij verwachtte. Hij betaalde zelfs mijn opleiding tot kapper. Toch verliet ik deze lieve man en vertrok naar Amsterdam. Mijn vriendin, die al in Amsterdam werkte, vertelde mij dat ik als schoonmaakster zou kunnen werken en een beter leven zou kunnen opbouwen.

Ik had zoveel gruwelen meegemaakt dat ik wilde sterven

Een voormalig politieagent regelde mijn reisdocumenten en reisde met mij mee naar Polen. Daar werd ik naar een verlaten bouwval gebracht, waar ik moest blijven totdat mijn papieren geregeld waren. Het was een heel kleine ruimte, met een oude tv, een bed, een raam en een deur. Ik zat daar zo lang zonder eten of drinken te wachten, dat ik dacht dat ik zou sterven. Na een aantal weken kwam er een groep bouwvakkers om het pand te renoveren. Ik was verzwakt en onbeschermd tegen deze slechte mannen. Tegen de tijd dat mijn documenten in orde waren had ik zoveel gruwelen meegemaakt, dat ik het liefst wilde sterven.”

Ik moest tweeëntwintig uur per dag werken

“Toen ik in Amsterdam aankwam viel ik opnieuw in verkeerde handen. Nog geen maand nadat ik in Nederland was aangekomen, stond ik al gedwongen achter de ramen. Ik wilde niet werken en moest vreselijk huilen. Onder bedreiging moest ik heel veel alcohol drinken en mijn werk doen. Ik zat gevangen in een gevaarlijke, wrede wereld en had een gewelddadige pooier. Toen een klant net deed of hij medelijden met mij had, was ik zo naïef om hem te vertrouwen. Pas toen het te laat was, kwam ik erachter dat ook hij een pooier was. Als ik voor de ene pooier klaar was, moest ik voor de ander aan de slag. Ik werkte tweeëntwintig uur per dag. Deed ik dat niet, dan liep mijn leven gevaar.”

Hemelse Vader, help mij!

“Mijn leven was zo uitzichtloos, dat ik het liefst dood wilde. Ik riep tot de hemel: Hemelse Vader, waar bent U? Help me!  Toen ik de volgende dag voor de ramen zat, kwamen er meisjes langs die zeiden: ‘Wij zijn christenen, als je problemen hebt kunnen wij voor je bidden.’ Deze jonge mensen kwamen namens YWAM, een organisatie van jonge mensen die het evangelie in steden deelt. Ik vroeg boos waarom zij dachten dat ik hun gebed nodig had. Het meisje bood haar excuses aan en zei dat ze thuis voor mij zou bidden.

God's stem

Toen ik ‘s avonds thuiskwam hoorde ik Gods stem. Hij zei: “Dochter, jij vroeg Mij om hulp en nu wijs je Mijn hulp af.” Ik dacht dat ik gek was geworden door de vele sterke drank die ik dagelijks dronk. Maar God zei: “Ik ben God de Vader en wil jou helpen.” Ik smeekte God of Hij die meisjes opnieuw wilde sturen.”

Door God gered uit de prostitutie

“De vrijdag daarop zag ik dezelfde meisjes weer. Ik vroeg of ze voor mij wilden bidden en heb ze verteld wat mij allemaal was overkomen. Zij hebben God gesmeekt om mij uit mijn uitzichtloze situatie te redden. Ik moest nog 15.000 euro aan de belastingdienst betalen, een bedrag waar ik nooit aan zou kunnen komen als ik stopte met werken. Hoe het geld er is gekomen weet ik nog steeds niet, maar binnen een week had ik het volledige bedrag bij elkaar. Ik zie dat echt als gebedsverhoring.

Ik was zo verwonderd, dat ik andere prostituees ging vertellen hoe God mij had geholpen. Veel van mijn voormalige ‘collega’s’ verlangden ook naar een uitweg uit hun ellendige leven en gingen op zoek naar Jezus. Ik zag de één na de ander tot geloof komen en stoppen met prostitutie.”

Scharlaken Koord

De mensen van YWAM hebben mij in contact gebracht met medewerkers van het Scharlaken Koord. Deze organisatie heeft mij geholpen om mijn leven weer op de rit te krijgen. Zij hielpen mij met mijn documenten, met werk en met huisvesting. Ook zijn zij met mij mee geweest toen ik een getuigenverklaring af moest leggen bij de politie. In ruil voor mijn getuigenverklaring kreeg ik een verblijfsvergunning.  

Ik kan er niet over uit hoe goed God voor mij is geweest. Ik was gebroken, maar Hij heeft mij weer opgericht! Amen!”

Lees ook: Lisa was slachtoffer van een loverboy

Geschreven door

Rita Maris

--:--