Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-dramaserie 'De Joodse Raad' genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

'Serie maakt discussie los over ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis'

Deel:

De dramaseries De Joodse Raad (EO) en Bodem (BNNVARA) zijn samen met de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2024. 

De Zilveren Nipkowschijf (sinds 1961) is de oudste en meest gezaghebbende televisieprijs van Nederland, toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten. Het is de eerste keer dat een EO-programma genomineerd wordt voor de Zilveren Nipkowschijf.

Historisch debat

De jury roemt de dramaserie De Joodse Raad voor het aansnijden van een belangrijk historisch debat. Kelly-Qian van Binsbergen ontvangt lof voor haar moedige behandeling van internationale adoptie in De AfhaalchineesB&B Vol Liefde (RTL) krijgt een speciale vermelding voor het vernieuwen van het realitygenre.

Indringend

In De Joodse Raad volg je in het bijzonder het indringende verhaal van vader en dochter Cohen. David Cohen was samen met Abraham Asscher voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen. 

Geloofwaardig

"De Joodse Raad is een monumentale dramaserie van de EO over de Shoah." schrijft de jury in haar rapport. "Het subtiele script van Roos Ouwehand neemt de kijken stapsgewijs mee in de gecompliceerde keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma), wiens beleid van 'vertragen en meebewegen met de bezetter om erger te voorkomen' ook uit goede bedoelingen voortkwam. Het ambigue spel van Pierre Bokma gaat door merg en been. Tegenover hem staat zijn daadkrachtige dochter Virrie, gespeeld door Claire Bender die even geloofwaardig tegenovergestelde keuzes maakt. Het zijn juist de gewone mensen en hun dagelijkse dilemma's die centraal staan, niet de oorlogshandelingen. Een serie die discussie losmaakt over een ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis.

Arnoud Bruinier, EO-eindredacteur drama: "Als EO zijn we enorm vereerd met de nominatie voor deze prestigieuze prijs! Er is met zoveel liefde en toewijding gewerkt aan De Joodse Raad. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat de intentie die we met deze serie hadden ook daadwerkelijk overgekomen is bij de vele kijkers."

Oorlogsbrieven

Naast de dramaserie De Joodse Raad verscheen op Youtube de serie Oorlogsbrief. In deze serie lezen acteurs uit de serie De Joodse Raad brieven, dagboeken en memoires voor van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. In elke aflevering worden de brieven visueel tot leven gebracht, waardoor een raam naar het verleden geopend wordt. De persoonlijke reflecties en levendige verslagen vanuit een tijdperk van moed en overleving zijn ook voor vandaag de dag nog even actueel.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--