Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dringend advies: helemaal niet meer zingen in de kerk

'Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol'

Het moderamen van de generale synode adviseert gemeenten dringend niet te zingen tijdens de kerkdienst. Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari, de huidige einddatum van de lockdown.

Deel:

Op de website van de Protestantse Kerk Nederland schrijft het moderamen:
"De volgende overwegingen vormen de basis voor dit advies:
- De grote zorgen van de overheid over de opkomst van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus
- De situatie in twee gemeenten waar zingen waarschijnlijk een bron van besmetting is geweest
- Het advies van de werkgroep ‘Zingen in de kerk.’"

Extreem besmettelijk

Het moderamen adviseert gemeenten met klem in ieder geval de komende vier zondagen tijdens de kerkdienst in het geheel niet te zingen. "Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol. Dit advies geldt ook voor het opnemen van liederen in een doordeweekse setting, met een klein aantal mensen. Dan zijn de risico’s namelijk net zo aanwezig."

Biddinghuizen

Tijdens de opnames van een online kerkdienst voor de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen (Flevoland) zijn in december zeker tien personen besmet geraakt met corona. Twee mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de ziekte. De dienst werd op 15 december opgenomen omdat de kerk had besloten vanwege de lockdown zeker tot en met 17 januari alleen nog online diensten te houden. Bij de opnames zouden alle coronamaatregelen zijn gevolgd.

Geen belemmering

Ds. Marco Batenburg, preses generale synode: “Ik realiseer me heel goed dat deze boodschap bij velen hard aankomt. Ook in het moderamen ervaren we pijn bij dit advies. Samenzang was al veel langer niet mogelijk, maar dat in diensten nu helemaal niet meer kan worden gezongen is echt heel verdrietig. Met elkaar verlangen wij intens naar het moment dat we als gemeente weer kunnen samenkomen. Tegelijkertijd geloven we dat deze omstandigheden voor God geen belemmering zijn om door te gaan met Zijn werk in ons leven, in de kerk en in de wereld. Laten we ons daaraan vasthouden, en elkaar aansporen om het van Hem te blijven verwachten.”

Download Nederland Zingt liederen voor jouw (kerk)stream

Volgens het laatste advies wordt zingen in de kerk afgeraden. De EO stelt graag haar video's met liederen van Nederland Zingt ter beschikking. Zo kun je de liederen gebruiken in je (online) samenkomsten. Door te klikken op het lied van je keuze, start de download automatisch. Ga naar de website om liederen te dowloaden.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--