Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Arie van der Veer: 'Ik ben dankbaar, door diepe beproevingen heen'

Kijk deze uitzending terug via NPO Start

Een diagnose van een ernstige ziekte die telkens weer de kop opsteekt, een volwassen zoon verliezen aan de dood, leven met een vrouw die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Hoe houdt dominee Arie van der Veer het vol? Wat houdt hem op de been? Heeft hij nog hoop? Zou hij veel bidden of is hij vooral blij dat er voor hem gebeden wordt?

Deel:

Bid, bedank en bewonder; woorden die iedereen weleens gebruikt. Maar welke betekenis hebben ze eigenlijk in iemands leven? Jurjen ten Brinke gaat in deze aflevering van Bid, bedank, bewonder in gesprek met de ruim 81-jarige oud-voorzitter van de EO. 

Bid

"Als ik moet kiezen tussen bid, bedank of bewonder dan ga ik niet voor de gemakkelijke weg, maar voor dat wat de grootste plek in mijn leven heeft," vertelt ds. Arie aan Jurjen. "En dat is toch bidden. Bidden door diepe beproevingen heen. Mijn grootste beproeving is het verlies van onze zoon Peter. Mijn vrouw Ees is nu dementerend. En elke dag zegt ze tegen mij dat ze naar Peter wil. Ze bedoelt dan dat ze wil sterven. Dan zeg ik tegen haar: 'ik ben er toch nog'? Maar ze wil liever naar Peter. Als God haar zou wegnemen, vind ik dat goed, omdat ze dan eindelijk vrij is van strijd, verdriet en zorgen."

Bedank

"Ik ben God dankbaar, maar ik ben ook veel mensen dankbaar. Als ik mijn leven overzie, dan heb ik eigenlijk redenen genoeg om heel erg dankbaar te zijn. Maar het is wel door diepe beproevingen heen. Ik ben – als je het vergelijkt met de zee – door golven heen gekomen. Maar het waren wel hoge golven. En dat viel niet altijd mee. Maar ik zit hier, ik praat, ik doe, ik werk. Ik ben een dankbaar mens."

Bewonder

"Ik bewonder God steeds meer, omdat ik steeds minder van Hem begrijp. God is door de jaren heen eigenlijk steeds groter geworden. De slogan van de EO was jarenlang 'dicht bij God en dicht bij mensen'. En dat betekent niet 'dicht bij God en bepaalde mensen', maar bij 'alle mensen'. En dat hoop ik tot mijn laatste snik te mogen verkondigen."

Wat heeft Arie geholpen in zijn beproevingen? En heeft hij straks vragen aan God wanneer hij in de hemel komt? Je ziet het in Bid, bedank, bewonder.

Zieke Arie van der Veer over de psalmen
Zieke Arie van der Veer over de psalmen

Bid, bedank, bewonder

Bekijk de uitzending via NPO Start

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--