Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Arie van der Veer: 'Zingen boven de zorgen uit'

Meditatie over Psalm 111

Op Facebook deelt ds. Arie van der Veer regelmatig zijn gedachten. En zijn zorgen rondom zijn gezondheid. Afgelopen week kreeg hij van de oncoloog te horen dat hij binnenkort moet starten met chemotherapie.

Deel:

"Weet je wat leerzaam is?," schrijft ds. Arie van der Veer. "Dat je als dominee nog eens de preken leest die je zelf ooit schreef. Ik heb het voorrecht gehad dat ik dankzij mijn werk bij de EO ook tijd had om dagboeken te schrijven.

Af en toe lees ik wat ik toen en toen schreef. Verschillende meditaties zijn niet tijdloos. In een van de boeken kun je bijvoorbeeld meditaties lezen die ik schreef toen onze zoon Peter plotseling overleed.

De meditaties hieronder schreef ik eind vorig jaar. In de tijd die ik nu beleef als een wonder. Bijna een jaar konden we de chemo uitstellen. Maar die tijd is nu voorbij. De behandeling gaat halverwege februari beginnen. We bereiden ons in het ziekenhuis, maar vooral ook thuis voor. Onze situatie is gecompliceerd.

Ik heb de meditatie weer doorgelezen en ik sta er nog steeds achter. Ik kan er nog steeds amen op zeggen. Ook nu. Dat ik zingend de komende maanden tegemoet ga, is overdreven. Toch zingen we juist ook vandaag graag met jullie mee. Ook al is het soms met tranen in onze ogen. Dat mag toch?"

๐“ฉ๐“ฒ๐“ท๐“ฐ๐“ฎ๐“ท ๐“ซ๐“ธ๐“ฟ๐“ฎ๐“ท ๐“ญ๐“ฎ ๐”ƒ๐“ธ๐“ป๐“ฐ๐“ฎ๐“ท ๐“พ๐“ฒ๐“ฝ

Psalm 111

In de Bijbel staan 150 psalmen. Het zijn heel verschillende psalmen. Ze gaan over het leven met God, over wie Hij is en over het geloof in Hem. De psalm van vandaag, Psalm 111, is een lofpsalm. Het is รฉรฉn van de vijftien psalmen die beginnen of eindigen met de woorden โ€˜Eer aan de Heer!โ€™. Ze worden gezongen op grote feestdagen en bij de Pesach-maaltijd.

Maar er zijn ook andere psalmen. Psalmen, waarin wordt gehuild. Psalmen over onzekerheid en vragen aan God. Psalmen zijn er niet alleen voor zon- en feestdagen. Ze zijn er ook voor tijden van rouw en verdriet.

Weet je wat me opviel? Toen de apostel Paulus en zijn metgezel Silas in de gevangenis zaten, zongen ze geen klaagpsalmen, maar lofliederen. Hoe kun je God loven als je in de ellende zit?

Bij het bestuderen van Psalm 111 kwam ik achter het geheim. Psalm 111 is een lofpsalm. Wat opvalt, is dat de dichter God niet looft vanwege de dingen die hij persoonlijk met God heeft meegemaakt. Nee, de psalm gaat alleen over wie God is en wat Hij doet.

โ€˜De werken van de HERE zijn groot. Zijn daden hebben glans en glorie. Eeuwig gedenkt Hij zijn verbond. Hij toonde zijn volk de kracht van zijn daden. Waarheid en recht zijn het werk van zijn handen. Hij heeft zijn volk verlossing gebracht.โ€™

We weten niet hoe het met de dichter zelf ging. Was hij blij? Was hij verdrietig? Had hij voorspoed of juist tegenslag? We weten het niet. De dichter zingt alleen over God. Zingen over God kan je boven de moeilijke situatie uittillen. Het kan juist helend zijn. Het kan helpen om dat samen te doen. De dichter deed het ook niet alleen.

โ€˜Ik wil de HEER loven, met heel mijn hart, in de grote kring van oprechten,โ€™ schrijft hij in vers 1.

Zingen tilt je boven de zorgen uit."

Bijzondere verjaardag

Vandaag is ds. Arie van der Veer jarig. Nederland Zingt ging bij hem langs met een bloemetje.

--:--