Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Durft 'pretend student' te breken met dubbelleven?

Maandag, 21.15 uur, NPO 3

Deel:

In de EO-documentaire Pretend student volgen we twee ‘studenten’, die eigenlijk helemaal niet studeren. Onder druk van zichzelf of hun omgeving zijn ze ooit aan een dubbelleven begonnen. Durven zij het aan het masker eindelijk af te gooien en de waarheid te vertellen aan hun omgeving? 

Niet de colleges en tentamens leggen een druk op deze jongeren, maar het web van leugens waarin ze verstrikt zijn geraakt. Mike en Luna, die we in Pretend student leren kennen, studeren. Tenminste, dat denken de mensen om hen heen. De waarheid is dat ze al lange tijd zijn gestopt met hun studie. 

(Tekst loopt door onder de video.)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Niemand weet dat Mike en Luna niet meer studeren, zeker hun ouders niet. Bang om hen teleur te stellen en om niet te voldoen aan hun verwachtingen en die van de maatschappij, zijn deze ‘pretend studenten’ vast komen te zitten in een web van leugens. In de documentaire Pretend student zien we of ze eindelijk open kaart durven te spelen.

Als iemand vertelt dat hij volgende week tentamen heeft, geloof je dat

Dat het een enorme opluchting kan zijn om de waarheid te vertellen, horen we van Bas, Stijn en Léon. Ook zij hebben jaren als pretend student geleefd. Toch hebben zij ervoor gekozen het hun omgeving te vertellen. Léon, die ruim negen jaar deed alsof hij studeerde, kwam op een punt waarop hij overwoog zelfmoord te plegen. Tot hij besloot dat het anders moest.

Het fenomeen 'pretend student'

Nederland was in shock toen vorig jaar een studente van 26 jaar in Leiden zelfmoord pleegde op de dag dat ze zogenaamd haar scriptie had ingeleverd. Zes jaar lang overtuigde Dianne Tonies familie en vrienden ervan dat ze geneeskunde studeerde, maar in werkelijkheid studeerde ze helemaal niet. Het fenomeen staat bekend als ‘pretend student’.  Dit zijn studenten die om verschillende redenen zijn gestopt met hun studie, maar dat uit schaamte richting hun omgeving verborgen houden. Helaas is dit verhaal geen uitzondering en komt dit veel vaker voor dan gedacht.

Stijn nam na tweeënhalf jaar zijn zus in vertrouwen. Ze had nooit iets gemerkt, hoewel ze in dezelfde stad woonden en bij dezelfde vereniging zaten. “Als iemand zegt ‘ik had een zeven voor mijn tentamen!’ en ‘ik kan dit weekend niet afspreken, want ik heb volgende week tentamen’, dan geloof je dat.” Ook pretend student Bas besloot na anderhalf jaar zijn omgeving over zijn dubbelleven te vertellen. Nu is hij hard op weg om uiteindelijk toch dat papiertje te behalen.

3Doc: Pretend student

De 3Doc: Pretend student geeft een inkijkje in de levens van Luna en Mike, die gestopt zijn met hun studie. Wat doen zij om hun geheim in stand te houden? Hoe ziet hun toekomst eruit? Nurven zij het eindelijk aan het hun ouders te vertellen?

Maandag 30 augustus, 21.15 uur, NPO 3

Kijk 'Pretend student' hier terug

--:--