Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dwight ontmoet in nieuwe EO-serie bewoners containerdorpen

Woensdag, 21.30 uur, NPO 1

Deel:

Nederland telt een tiental 'containerdorpen'. Hier wonen verslaafden, mensen met een psychische stoornis of overlastveroorzakers. Ex-politieagent Dwight van van de Vijver maakt kennis met de bewoners in de nieuwe reportageserie Welkom in... containerdorp (EO).

Tot nu toe heeft Dwight van van de Vijver bewoners van dit soort dorpen vooral beboet, maar in Welkom in… containerdorp dompelt hij zich een jaar lang onder in hun wereld. Deze week ontmoet hij in Dordrecht de onverstaanbare Richard met zijn aanstekelijke lach. Hij leert in Utrecht verzamelaar Laura kennen, die meer van planten en spullen houdt dan van mensen. In Eindhoven heeft Karache brand gesticht in zijn huis. En in Hilversum gaat Dwight met heroïneverslaafde Mike al fietsend langs afvalcontainers om pareltjes te zoeken voor de kleurrijke tuin van Mike.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Welkom in... containerdorp Dwight van van de Vijver
Dwight van van de Vijver ontdekt dat de bewoners allemaal hun eigen geschiedenis hebben.

In de loop van het jaar loopt Dwight van van de Vijver mee in hun dagelijks leven en leert hen steeds beter kennen. Hij ontdekt in Welkom in... containerdorp dat de bewoners allemaal hun eigen geschiedenis hebben met veel achterliggende problematiek, zoals drank- en drugsgebruik, psychische problemen of geweld. Dat verklaart veel van hun gedrag. 

Dwight van van de Vijver over stigma bewoners

“Jarenlang kwam ik in dit soort situaties terecht als politieman. Nu kom ik hier zonder uniform en zonder back-up of wapens, om juist het verhaal achter de overlastveroorzakers te horen," zegt Dwight van van de Vijver. "In Nederland heerst het stigma dat je niet zoals deze mensen hoeft te leven. Dat dacht ik vroeger ook, maar ik heb nu gezien dat je binnen drie maanden je huis en familie kwijt kan raken en de ellende zich opstapelt.”

In de serie wordt in alle kwetsbaarheid de realiteit van het leven zichtbaar. Eindredacteur Rianne van Kuil benadrukt dat meer begrip krijgen voor deze mensen belangrijk is. “Door hun verhalen te vertellen, doen we recht aan deze mensen met hun heftige verleden."

Deze serie geeft de bewoners van containerdorpen een gezicht

"In Welkom in… Containerdorp geven we hen een gezicht zodat de kijker kennismaakt met mensen die ze anders misschien liever negeren.” Toch is tussen alle problemen in de serie ook veel liefde te zien. Zo is er een bijzondere band tussen twee bewoners die samenwonen, is er rouw om het verlies van dierbaren en wordt het leven gevierd.

Welkom in... containerdorp

Containerdorpen zijn plekken waar mensen wonen die aan de randen van de samenleving bungelen en in hun eerdere woonomgeving overlast veroorzaakten. In de nieuwe EO-serie Welkom in… containerdorp dompelt presentator en voormalig politieman Dwight van van de Vijver zich een jaar lang onder in de wereld van de bewoners. Is er nog hoop op een leven in de maatschappij, of komen ze op straat te staan?

Vanaf 3 november, iedere woensdag, 21.35 uur, NPO 1

Kijk 'Welkom in... containerdorp' hier terug

--:--