Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een boekje open over geld: Híér doen ze het van

'Wij geven niet klakkeloos geld uit'

Vertel jij aan anderen hoeveel je verdient? Wat je nieuwe auto heeft gekost? Of welk bedrag er op je spaarrekening staat? Peter en Linda de Groot wel. Waarom? “Wij willen het taboe van geld afhalen.”

Deel:

Vraag iemand wat hij verdient, en het valt stil. Voor Peter en Linda hét bewijs dat geld een taboe is. Is dat erg? “Ik hoef niet per se te weten wat iemand verdient,” stelt Linda. “Maar ik vind het wél interessant om te weten hoe mensen met geld omgaan. Waar besparen ze en waar geven ze juist veel aan uit? Waar investeren ze wel en niet in? Wij hebben het meest geleerd van mensen die heel open over hun cijfers waren. En zo hopen wij dat anderen weer van ons leren als het hierom gaat.”

Meerdere spaarpotjes

Het Barneveldse stel zit regelmatig met elkaar rond de tafel om te praten over hun financiën: zijn we goede rentmeesters, gaan we nog goed met ons geld om? Wat hen helpt, is dat ze hun inkomsten maandelijks over allerlei potjes verdelen. Vooral Linda is daar een ster in. “Wij hebben één bankrekening met meerdere spaarpotjes. Als ons salaris binnenkomt, verdeel ik dat bedrag meteen over deze potjes, zoals goede doelen, kleding, schoonmaakster, oppas, vakantie en cadeautjes. Wat overblijft, is het boodschappengeld. Eigenlijk is het een kwestie van heel simpel budgetteren. Vroeger deed je dat in een kasboek, ik doe dat via mijn bankpotjes. Zo weet ik altijd hoeveel budget er overal voor is.”

'Waar doen ze het van?'

Vanaf woensdag 23 maart zijn Peter en Linda te zien in een nieuwe serie van het EO-programma 'Waar doen ze het van?'

Kom je weleens tekort?
Linda: “Soms denk ik aan het eind van de maand: oei, heb ik nu echt boodschappen nodig, of ligt er nog wat in de diepvries? Maar ik weet ook: straks is het potje weer aangevuld. Dus ik houd aan het eind van mijn geld nooit een stukje maand over. Omdat we precies weten wat we doen, hoeven we nooit rood te staan.”

De kerk en goede doelen

Het eerste wat Peter doet als zijn salaris is gestort, is een deel overmaken naar goede doelen. “We geven relatief veel aan de kerk en aan goede doelen, zo’n tien tot vijftien procent van onze maandinkomsten.” Linda: “Op 2 staan vakanties en dagjes uit. Waar je geld is, daar is je hart, zeggen ze weleens. Nou, bij ons gaat het geld – en dus ons hart – naar het bouwen aan ons gezin. Wij vinden vakanties en dagjes uit belangrijk, daar genieten we enorm van. Herinneringen maken, aan relaties bouwen, dat is waar het leven om draait. Maar omdat we daar een speciaal potje voor hebben en er dus maandelijks een bedrag voor reserveren, doet het ook geen pijn.”

Aan de auto, kleding en luxe dingen geven Peter en Linda weinig uit. Ze rijden “een simpele Peugeot” en vooral voor de jongste krijgt Linda vaak kleding. Als hij eruit is gegroeid, geeft ze het weer door aan iemand anders. “Ik heb net twee dozen vol kleding weggegeven.”

“Veel tijd om te winkelen hebben we ook niet,” lacht Peter. “Ik denk dat de laatste keer twee jaar geleden is.”

Waar_doen_ze_het_van

Doen jullie weleens miskopen?
Peter: “Eigenlijk niet. Linda is een expert in het uitzoeken van dingen en dat behoedt ons echt voor miskopen.” “We hebben afgelopen jaar een oude camper gekocht van vijfduizend euro,” vult Linda aan. “Dat kun je hooguit een impulsieve aankoop noemen, al voelen we ons de koning te rijk met dat ding. En we konden ’m betalen, omdat onze geplande buitenlandvakantie niet doorging.”

Hoe ga je om met onverwachte kosten, zoals een dure autoreparatie?
Peter: “Daar hebben we een langetermijnspaarpotje voor. Dus onverwachte uitgaven hebben we eigenlijk niet. Hoewel, onlangs gingen onze wasmachine én droger kapot. Flink balen, want we zijn net de badkamer aan het verbouwen.”

Wij geven niet klakkeloos geld uit

“Wat ik ook onverwacht en naar vind,” haakt Linda daarop in: “Laatst moesten er drie fietsen naar de fietsenmaker. Nu ging het nog niet eens over schrikbarende bedragen, maar ik vond die kosten wel vervelend. Misschien had Peter die fietsen ook wel kunnen repareren, al denk ik daar eigenlijk niet eens over na. We werken allebei veel, dus dan heb ik liever dat hij op zaterdagmiddag gezellig wat onderneemt met het gezin, dan dat hij drie uur aan die fietsen zit te prutsen.”

Duur poppenhuis

Hoewel Peter en Linda met een netto maandinkomen van 5500 euro niet per se op de kleintjes hoeven te letten, bezuinigt Linda waar ze kan. Zo koopt ze een verjaardagscadeau voor haar kinderen gerust op Marktplaats. “Ik geniet ervan om koopjes te scoren. Onze dochter is binnenkort jarig en zij wil een poppenhuis hebben van een of ander duur merk: 150 euro. Ja dág, denk ik dan. Het geeft me een kick om datzelfde poppenhuis voor de helft op Marktplaats op de kop te tikken. Dus nee, wij geven niet klakkeloos geld uit, maar vinden het juist een sport om er op een goede manier leuk mee om te gaan.”

Dure operatie in het buitenland

Al realiseren de twee zich heel goed dat ‘leuk met geld omgaan’ een totaal andere lading krijgt als een van hun inkomens ineens zou wegvallen. “Ons motto is niet voor niets: ‘We willen goed zijn voor onszelf en goed voor anderen’. Hoe meer wij verdienen, hoe makkelijker we iets kunnen weggeven. Toevallig kreeg ik gisteren nog een appje over een gezin uit de kerk dat het moeilijk heeft. ‘Doen jullie mee, of is deze maand al te duur?’ was de vraag. ‘Nee,’ reageerde ik, ‘we doen gráág mee, bedankt dat je het aan ons vraagt!’ Ik ben dan oprecht blij dat we zonder nadenken een bedrag kunnen overmaken.

We willen goed zijn voor onszelf en goed voor anderen

Onlangs had een meisje uit de kerk een crowdfundactie opgezet voor een dure operatie in het buitenland. Dan ben ik dankbaar dat we kunnen geven aan dat gezin. Dus de vreugde zit ’m in leuke dingen doen voor onszelf, maar zéker ook voor de ander.”

‘Bewaak je hart’

Je zou denken: als je zo met budgetteren bezig bent, ben je dus veel met geld bezig. Maar Peter en Linda vinden van niet, al erkennen ze dat dit gevaar op de loer ligt. Linda: “In Spreuken 4 staat: bewaak je hart. Daar willen we onszelf steeds weer aan toetsen. En door transparant te zijn naar vrienden en familie, en ons er steeds bewust van te zijn dat al onze voorzieningen bij God vandaan komen, blijven we met beide benen op de grond staan. Het leven bestaat uiteindelijk uit relaties, gezondheid en in vrede en liefde met elkaar leven. Financiën helpen om dat op een zo fijn mogelijke manier in te vullen.”

Maakt geld gelukkig?
Peter: “Geld op zich niet, denk ik. Maar wel wat je ermee kunt doen en wat daaruit voort kan komen.”

Linda: “Het geeft een bepaalde basisrust als je weet dat het met je financiën goed zit. Dus in die zin vind ik dat geld wel gelukkig maakt. Want géén geld maakt ongelukkiger, denk ik.”

Ja, we zijn rijk, want we kennen Jezus

Zien jullie jezelf als rijk?
Peter: “Wij zijn absoluut rijk! Maar als je dat zegt, denken mensen meteen dat je een groot bedrag op je bankrekening hebt staan. Het echte antwoord is: ja, we zijn rijk, want we kennen Jezus. Daarnaast zijn we gezond, hebben we een goed huwelijk, vier gezonde kinderen en een goedlopend bedrijf.”

Linda: “In Nederland zijn we eigenlijk allemaal rijk; we leven in de top vier van rijkste landen. We zijn afgelopen zomer in Hongarije geweest, waar we met onze kinderen straatwerk deden en daklozen hielpen. Dat hebben we mede gedaan om de kinderen te laten zien dat er een keerzijde is en dat er mensen zijn die hongerlijden. Maar ook om hun te leren dat het goed is om bijvoorbeeld een tiende van hun zakgeld af te staan aan mensen die het minder hebben.

Wij zijn momenteel onze badkamer aan het verbouwen, waarbij niet alles op rolletjes gaat. Het is soms behelpen en de boel vertraagt, omdat sommige spullen niet leverbaar blijken. Daar kun je van balen, maar wij denken: we hebben stromend water, wárm water zelfs. Daar danken we God voor, elke dag.

Lees ook: ‘Ik wil verbinding brengen op plekken waar dat voor anderen gek is’
Lees ook: ‘Ik wil verbinding brengen op plekken waar dat voor anderen gek is’

Huishoudboekje

Wie: Peter (44) en Linda (37) de Groot

Woonplaats: Barneveld

Kinderen: 4

Baan: Hij: eigenaar autorijschool Zij: zelfstandig gezins- en opvoedcoach

Netto inkomsten per maand: € 5551,-

Uitgaven per maand:

• giften: € 628,-

• hypotheek (incl. woonlasten en -verzekeringen): € 1071,-

• hypotheek beleggingspand: € 750,-

• gas/water/licht: € 250,-

• zorgverzekering: € 200,-

• abonnementen: € 200,-

• zakgeld: € 20,-

• kledinggeld: € 150,-

• cadeautjes: € 25,-

• benzine: € 80,-

• oppas,- gastouder- en schoonmaakgeld: € 519,-

• piano/dansles: € 95,-

• sparen/uitjes/vakanties: € 380,-

• sparen/beleggen lange termijn: € 432,-

• boodschappen: € 735,-

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--