Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een gebed voor dagen dat je niet zingend wakker wordt

Een morgengebed uit de 8e eeuw. Is dat ook nu nog relevant? Voor predikant Gertine Blom wel. “Het zet me erbij stil dat God er is in alles wat ik ga doen en dat ik iets van Hem kan laten zien.”

Deel:

“In uw handen, barmhartige God, bevelen wij onszelf vandaag.” Met die woorden begint het gebed dat Gertine Blom met regelmaat bidt in de ochtend. “Het gebed bevat een beetje plechtige taal, maar dat vind ik juist zo mooi, want daardoor ga je mee in het ritme van de woorden. Zulke vaste gebeden hebben voor mij iets troostends. Wanneer ik zelf niet weet wat ik moet bidden, dan kan ik altijd terugvallen op die vertrouwde formulering. Het hangt op dat moment dan niet van mij af wat ik ga bidden, maar het wordt me gegeven. Dat helpt mij heel erg.”

Morgengebed 36  In uw handen barmhartige God, bevelen wij onszelf vandaag

Focus

“Dit gebed bid ik vooral wanneer ik ’s ochtends de dag bewust wil beginnen. Er zitten van die woorden in zoals ‘bewust zijn’, ‘attent’, ‘herinneren’, ‘waakzaam’ – woorden die je een beetje op scherp zetten. Met welke focus leef ik deze dag eigenlijk? Het zet me erbij stil dat God er is in alles wat ik ga doen en dat ik iets van Hem kan laten zien. Alsof alles dan een ander licht krijgt. Daarom vind ik het zo mooi om dat aan het begin van de dag te bidden, want dan ligt de dag nog leeg voor me.”

Vreugde

“Er zit ook iets van vreugde in dit gebed. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik wil graag met vreugde mijn dagen invullen en mijn dingen doen. En nee, ik word zeker niet elke dag zingend wakker. Sommige dagen wel, dan sta ik op en denk ik: ik ga heerlijk aan het werk, ik heb er zin in. Maar er zijn ook van die dagen dat het grijs is buiten en ik aan tafel zit en denk: mwah. Juist dan heb ik het nodig om te bidden en te mediteren om er bewust van te worden dat God er is.”

Ontspanning

“God heeft wat te maken met de kleine en grote dingen van de dag. Of ik nou mensen ontmoet of gewoon thuis achter mijn computer een kerkdienst voorbereid of even tussendoor met iemand bel – al die dingen horen bij het vreugdevol doen van Gods wil. Dat geeft een bepaalde ontspanning. Ook al brouw ik er niet heel veel van vandaag, dan is het ook goed. Ik hoef niet aan hoge verwachtingen te voldoen. God is er en wil er voor mij zijn.”

Dorpsdominee Gertine Blom: 'Ik zocht wanhopig naar elke vorm van houvast’

Lees ook over:

Dorpsdominee Gertine Blom: 'Ik zocht wanhopig naar elke vorm van houvast’

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--