Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eén op vijf jongeren had geen contact met kerk

Een nieuw gevolg van de coronacrisis in kerken werd in beeld gebracht

Uit onderzoek van de HGJB onder 421 jongeren blijkt dat twintig procent van hen geen contact met de kerk had tijdens de coronacrisis.

Deel:

Hoe kwam dit onderzoek tot stand?
Jan Kranendonk, directeur van de HGJB (een jongerenorganisatie in de Protestantse Kerk in Nederland): “In coronatijd zijn er veel dingen binnen de kerk veranderd, waar wij als HGJB het fijne van wilden weten. Een student van de CHE wilde graag bij ons onderzoek doen, dus zo kwamen de lijntjes samen. Het opvallendste resultaat is dat twintig procent van de jongeren geen contact met hun kerk heeft gehad in coronatijd. Deze jongeren zijn actief betrokken bij de kerk, dus het werkelijke aantal zal hoger liggen. De ondervraagden gaven aan dat ze het contact met hun predikant, jeugdwerker of gemeenteleden daadwerkelijk misten. Deze jongeren bezochten regelmatig een club- of catechisatieavond, maar in veel kerken werd het jeugdwerk stilgelegd door corona, waardoor er weinig contact overbleef.”

De jeugd is niet alleen de kerk van de toekomst, maar ook de kerk van nu

Wat deed dit resultaat met jullie?
“Wij schrokken van dit aantal. Als HGJB stimuleerden we kerken om het jeugdwerk zo veel mogelijk door te laten gaan, of er een andere invulling aan te geven. Doe iets in de buitenlucht, breng een leuk pakketje langs, of organiseer iets digitaals. Een aantal kerken heeft dat gedaan, maar een aantal ook niet. Terwijl het enorm belangrijk is om te laten zien dat je om de jongeren geeft.”

Kunnen jongeren zelf iets doen?
“Wanneer jeugd wordt ingezet bij de taken in de kerk, blijven ze meer verbonden. Enerzijds ligt hier een taak voor kerkleiders, anderzijds kunnen jongeren zelf aangeven waar ze goed in zijn en waaraan zij een bijdrage willen leveren. De jeugd is niet alleen de kerk van de toekomst, maar ook de kerk van nu.”

Beeld: Shutterstock

--:--