Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een preek over gebroken dromen

Deze maand staan we met Eva stil bij de Bijbelse vrouw Ruth. Ido Buwalda, voorganger van Mozaiek0318, hield onlangs een preek over Ruth en Naomi. Een verhaal vol levenslessen voor mensen met gebroken dromen, mislukte plannen en verwachtingen die niet uitkwamen.

Deel:

Ido Buwalda schreef een preek over Ruth: “De eerste vijf verzen van het boek Ruth laten zien hoe het leven van Naomi compleet instort. Na het overlijden van haar man en haar twee zonen in Moab, besluit ze terug te gaan naar Israël. 

De Almachtige deed niets

Wanneer Naomi terugkomt in Bethlehem zegt ze: ‘Noem mij niet langer Naomi (liefelijk, schoonheid), maar noem me Mara (bitterheid).’ Een verbitterde wanhopige vrouw, zonder toekomst. Ze zegt: ‘De Ontzagwekkende (eigenlijk staat er ‘Shaddai’, wat Almachtige betekend) heeft mijn lot zeer bitter gemaakt.’ Hij die alle macht heeft, deed niets.

Er staan mensen in de Bijbel die dingen durven zeggen die wij nu in de kerk niet uit zouden spreken. Het is de wanhoop van een vrouw die teleurgesteld is in God. Juist in de kerk, de gemeente van Jezus Christus, mogen zulke teksten uitgesproken worden. Want eerlijkheid is zo’n groot goed.

Genade

Misschien leef jij net als Naomi met de gevolgen van gebroken dromen. Een plan dat niet gelukt is, verwachtingen die niet zijn uitgekomen, telleurstellingen. We moeten erkennen dat gebrokenheid er mag zijn.

De gemeente is bij uitstek de plaats waar je gebrokenheid mag ervaren in je leven. De plaats waar je mag worden omhelsd door genade, zodat er weer hoop mag groeien. De kerk is de plek waar genade gebrokenheid omhelst.” 

Een preek over Ruth en Naomi

Dit is een klein stukje uit een preek over Ruth en Naomi van Ido Buwalda. Hij zegt in zijn preek nog veel meer mooie dingen, bijvoorbeeld over het losserschap en over het geloof van Naomi. De hele preek kan je hieronder bekijken (vanaf 6:50). Deze video is met toestemming overgenomen van Mozaiek0318.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Van 9-11 en van 16-18 november vindt Eva's Vriendinnenweekend plaats, met het thema: 'In de voetsporen van Ruth.' Ruth betekent 'vriendin'. Rond deze periode delen we veel inspirerende interviews en artikelen rondom vriendschap. Lees bijvoorbeel dit artikel over 5 eigenschappen van Ruth waar we iets van kunnen leren.

--:--