Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Een zwembad is saai, een meer overzwemmen niet'

Als directeur bij Mercy Ships Holland staat Netty Baan-Clements (49) voor een paar grote uitdagingen, maar juist daar geniet ze van. “Ik krijg er veel energie van.” Die steekt ze ook graag in de scholen die ze op Papoea stichtte. Dat sommige mensen andere verwachtingen hebben van een predikantsvrouw neemt ze op de koop toe.

Deel:

Toen Netty Baan in de krant de vacature voor directeur bij Mercy Ships zag, was ze meteen enthousiast. "De stichting is christelijk, internationaal en biedt zorg aan armen. Ik heb ervaring met internationale contacten en zet me graag in voor minderbedeelden. Verder was het onbekend gebied. Daar gaan werken was een sprong in het diepe, een groot avontuur, en daar krijg ik energie van. Ik vergelijk het soms met zwemmen. In een zwembad vind ik het saai, maar een meer overzwemmen vind ik fantastisch. Inmiddels werk ik hier een halfjaar en het bevalt me erg goed. Mercy Ships heeft een ziekenhuisschip dat aanmeert in Afrikaanse havens. De inwoners hebben daar geen toegang tot basischirurgie en kunnen op het schip medische hulp krijgen. Veel mensen zijn er vreselijk aan toe. Sommigen hebben tumoren van kilo’s zwaar. Zo was er een man met een grote tumor bij zijn mond. Hij zou stikken als er niet ingegrepen werd. De tumor werd verwijderd en het was ontzettend mooi om de blijdschap van die man te zien. Daarnaast komen er veel patiënten met klachten die voor ons makkelijk te behandelen zijn, zoals klompvoeten en hazenlipjes bij kinderen en fistels bij vrouwen. Je hoort altijd dat veel mensen overlijden aan aids, maar het aantal doden door gebrek aan basischirurgie is aanzienlijk groter. Ik hoop dat dit aantal vermindert. Daar zet ik me graag voor in. Ik ben erg onder de indruk van de inzet van de vrijwilligers. Op het schip werken chirurgen met een lange vooropleiding. Ze zouden een goed salaris kunnen verdienen, maar geven hun tijd vrijwillig aan Mercy Ships en verhuizen met hun gezin naar het schip. Sommigen voor een paar maanden, maar er zijn er ook die er al tien jaar of nog langer werken.”

De nieuwe toekomst van Gisele

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Netty: “Hoe mooi is het verhaal van Gisele! Eerst het verdriet van haar lichamelijke probleem en het verstoten worden door haar man. Daarna de behandeling door dokter Itengre uit Afrika en de uiteindelijke vreugde, gevierd in nieuwe kleding.”   

--:--