Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerste hulp bij gevoelens

Wat voel ik allemaal?

Ken je een persoon uit de Bijbel die zich dapper voelde? Of verliefd? Of teleurgesteld? Wat kun je het beste doen als je jaloers bent? En als je bang bent, waar voel je dat dan in je lichaam? Om kinderen spelenderwijs vertrouwd te maken met het benoemen en uiten van emoties, bedacht Noortje Wierenga het spel Een boel gevoel. “Gevoelens bespreken leert je: ik bén niet alleen mijn gevoel, ik héb mijn gevoel.”

Deel:

Met haar ervaring als kindercoach, jeugdhulpverlener en pleegmoeder van vier opgroeiende kinderen, had Wierenga geen gebrek aan inspiratie. “Ik wilde iets maken om het delen van gevoelens en persoonlijke ervaringen makkelijker te maken. Want we hebben allemaal, iedere dag, met gevoelens te maken. Vaak gaat dat goed, maar soms heb je hulp nodig.”

Een boel gevoel bestaat uit veertig gevoels- en veertig vragenkaarten. De gevoelens zijn in vijf categorieën verdeeld: boos, bang, verdrietig, blij en body (fysieke emoties). Wierenga: “Die verdeling helpt je om de diepere laag onder je gevoel te ontdekken. Soms doe je bijvoorbeeld jaloers, maar ben je bang.”

Levensvaardigheid

Praten over je gevoelens is belangrijk, vertelt Wierenga. “Door in contact te zijn met je gevoel, voel je je behoeftes en kun je je grenzen bepalen. Maar door alle prikkels die op je afkomen, loop je het risico het contact met je lichaam te verliezen. Terwijl juist je lichaam de plek is waar je gevoel zich bevindt. Denk aan een brok in je keel, vlinders in je buik of een opgeluchte ademhaling. Je lichaam vertelt jouw verhaal.” Praten over emoties noemt Wierenga een ‘levensvaardigheid’. “Als je praat over wat je voelt, kun je beter met je gevoel omgaan op het moment dat de emotie zich in alle hevigheid aandient.”

Om dat verhaal beter te leren begrijpen, staat in het bijbehorende boek van het spel op welke plek in je lichaam je bepaalde gevoelens kunt ervaren. Angst voel je vaak rond het hart en in de borstkas, stress in de nek en rug en irritatie in de armen en kaken. Wierenga benadrukt het belang van het vóélen van emoties. “Als je weet wat je voelt, kun je beter kiezen wat je ermee wilt. Je hébt je gevoel namelijk, maar je bént het niet.”

Eerlijk in gesprek

Dit spel ontwikkelde Wierenga in eerste instantie voor kinderen en tieners. “Maar zij staan niet los van hun ouders, opa’s en oma’s, broers en zussen. Het mooiste is om samen het spel te spelen en gevoelens en vragen met elkaar uit te wisselen. Door eerlijk in gesprek te gaan, merk je: ‘Hé, het is niet gek dat ik me soms zo voel, dat heeft een ander ook.’”

Wierenga hoopt met Een boel gevoel een positieve impuls te geven aan het verwoorden, bespreken en begrijpen van de gevoelens van jezelf en anderen. “Gevoelens zijn mooi, helpend en gezond. En ja, soms zijn ze lastig. Ik hoop dat dit spel het lekker normaal maakt om over gevoel te praten en dat we dat niet pas hoeven te leren als we in de problemen komen. Gevoelens worden vaak in de marge gedrukt. Als christenen kunnen we daar een inhaalslag in maken, want emoties zijn door God gegeven om met hart en ziel te kunnen leven. Deel daarom wat er in je omgaat, dat geeft contact, verbinding en plezier.”

'Een boel gevoel'

Spel: ‘Een boel gevoel’, Noortje Wierenga, NEEMA, € 19,99

Boek: ‘Een boel gevoel. Eerste Hulp Bij Gevoelens’, Noortje Wierenga, Uitgeverij Plateau, 143 blz., € 16,99

Tekst: Aliene Boele

--:--