Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Egbert Modderman: 'Iemand aankijken creëert de meest intieme band'

Een ander aankijken, jezelf laten zien, bekeken worden: het is een intiem gebeuren. Kunstschilder Egbert Modderman is geraakt door de vele betekenissen van het menselijk oogcontact en vertelt aan lekendominicaan Stephan van Erp hoe hij zich hierdoor laat inspireren.

Deel:

In de serie Leven in Volheid koppelen Dominicanen Nederland 12 mensen van de verbeelding aan elkaar: 6 kunstenaars en 6 predikers. Ze gaan met elkaar in gesprek over een thema uit het boek Leven in Volheid van Timothy Radcliffe.

De jonge kunstschilder Egbert Modderman staat bekend om zijn levensgrote, bijbelse taferelen. Hij laat zich inspireren door het christelijk geloof en maakt werken die draaien om mensen en hun emoties. Egbert spreekt met hoogleraar theologie en lekendominicaan Stephan van Erp. De zin die Egbert raakte in het boek van Radcliffe was: ‘In een werkelijk humane samenleving ontmoeten mensen elkaars ogen’. 

'Wanneer je iemand aankijkt, creëer je een heel intiem moment tussen twee mensen', zegt Egbert. Het is daarom volgens hem logisch dat een ander aankijken, iemand zien of gezien worden zo'n duidelijke rol speelt in het geloof. 'Dat is in essentie de meest intieme, fysieke band die je met iemand zou kunnen hebben.' Egbert speelt in zijn werken graag met de werking van de blik die je aankijkt. 'Dat zorgt, als je een schilderij maakt, dat die emotie veel heftiger overkomt en jou veel meer onderdeel van het moment maakt, dan wanneer je een observant blijft die op afstand ernaar kijkt.'

Stephan van Erp heeft Egbert uitgedaagd om eens aan het werk te gaan met een schilderij van Sint Dominicus, stichter van de dominicanen. Hij is benieuwd naar Egberts kijk op heiligheid en naar hoe Egbert tegen Dominicus aankijkt, aangezien hij als protestant uit een andere traditie komt. Stephan hoopt van Egberts interpretatie te kunnen leren. 

Nieuwsgierig geworden naar het hele gesprek? Je vindt het hier:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer over dit project vind je hier. En benieuwd naar het boek weten over het boek Leven in volheid? Lees dan deze recensie op NieuwWij.

--:--