Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Einde Van Oldenbarnevelt in 'De strijd om het Binnenhof'

Executie na politiek proces; vrijdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

In de documentaireserie De strijd om het binnenhof (NTR) neemt Wouke van Scherrenburg de kijker mee in de geschiedenis van onze democratie. We ontmoeten politieke leiders die daarin een cruciale rol hebben gespeeld. Vanavond kruipt acteur Pierre Bokma in de huid van raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). 

Johan van Oldenbarnevelt geldt als de eerste grote staatsman van de Nederlanden. Ruim dertig jaar, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is hij landsadvocaat en raadpensionaris van de Staten van Holland. In De strijd om het Binnenhof blikt Wouke van Scherrenburg terug op zijn leven.

Politiek proces

Zij aan zij met Maurits van Oranje strijdt Johan van Oldenbarnevelt voor onze onafhankelijkheid. Maar dan ontstaat er een breuk in hun relatie. Oldenbarnevelt vindt zijn vernederende einde op het schavot op het Binnenhof. Wat ging er mis tussen deze twee mannen?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De strijd om het Binnenhof Johan van Oldenbarnevelt Pierre Bokma
Grimeur Arjen van der Grijn verandert Pierre Bokma in Johan van Oldenbarnevelt. Credits: Rijksmuseum Amsterdam/NTR .

In De stijd om het binnenhof reizen we terug in de tijd. We zien acteur Pierre Bokma in de rol van Johan van Oldenbarnevelt. Aan het leven van de raadpensionaris komt een tragisch einde door een politiek proces, waarin Maurits een hoofdrol speelt. 

De strijd om het Binnenhof – Johan van Oldenbarnevelt

Wouke van Scherrenburg neemt ons in de documentaireserie De strijd om het Binnenhof mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. De levens van deze hoofdrolspelers werden getekend door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.
Kijk hier de aflevering over Jacoba van Beieren terug. 

Beeld: Rijksmuseum Amsterdam/NTR 

Kijk 'De strijd om het Binnenhof' hier terug

--:--