Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elbert Smelt: ‘Wanneer besteed je nu tijd aan iets met eeuwigheidswaarde?

Podcast Kerk & ik onderzoekt de waarde en toekomst van de kerk

In de podcast Kerk & ik gaat Elbert Smelt op zoek naar de betekenis van de kerk. Heeft het concept kerk nog een toekomst? Wat is de essentie van kerk-zijn? In de eerste aflevering gaat hij daarvoor in gesprek met zijn eigen familie; zijn vader Leo en twee broers: Johan en Niek. Hij bekijkt hoe zijn wortels van invloed zijn op hoe hij vandaag de dag naar de kerk kijkt.

Deel:

Elbert: ‘Als domineeszoon heb ik heel wat kerken gezien. Ik zou het gesprek alleen al kunnen vullen met het ophalen van herinneringen aan alle mooie mensen die we hebben leren kennen. En de leuke en gekke kosters.’ Ook horen we de vader van Elbert aan het woord over de band Trinity waar Elbert en zijn broers onderdeel van uitmaken: ‘Jij was als band een kleine kerk in de kerk. Ik denk dat jullie dankzij de muziek bij God zijn gebleven. Bij het goede van de traditie.’ Elbert beaamt dat: ‘Ja, dat ik iets met mijn talenten kon, heeft zeker iets uitgemaakt’.

Kerk & ik

‘Toch betekent het niet automatisch dat je je altijd thuisvoelt in de kerk’, zegt Elbert. Na een huiswerkopdracht van vader Smelt, om naar een preek van van Ekris te luisteren, zegt hij: ‘Het kwam best wel binnen dat we de kerk niet nodig lijken te hebben. Iedereen gelooft op zijn of haar manier. We leven in deze tijd met mobieltjes op zak waar je alles kunt luisteren en zien. Je haalt eruit waar je iets aan hebt, maar wanneer besteed je echt tijd om je aan iets  te laven? Iets wat eeuwigheidswaarde heeft, iets wat je hart kan veranderen?’

Dat de kerk het zwaar heeft, daar zijn alle gezinsleden het over eens. Hoe lukt het de kerk om die zondag met maandag te verbinden? En op welke manier kun je het beste nog een kerkelijke bedding aan je kinderen meegeven?

Over de podcast Kerk & ik

Deze podcastserie is een virtuele thermometer in de kerk van 2021. Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden. Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? De eerste twee afleveringen verschijnen 16 oktober online.

--:--