Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elizabeth Lopez is de winnaar van Heel Holland bakt 2021

‘Ik kan nog steeds niet geloven dat ik de beste ben’

De finale van het achtste seizoen van Heel Holland Bakt is zondag gewonnen door Elizabeth Lopez. De eenenveertigjarige verpleegkundige en moeder van vier kinderen won met haar achtdelige patisserie-creatie Liefde voor het leven.

Deel:

Elizabeth is opgegroeid op Aruba, waar zij als klein meisje de bak- en kookkunsten van haar moeder afkeek. “Mijn moeder was kokkin en ik stond altijd naast haar te kijken als ze bakte of kookte. Het is mij met de paplepel ingegoten, zou je kunnen zeggen. Zij legde mij alle grondbeginselen uit en langzaam maar zeker mocht ik steeds meer zelf doen.”

Elizabeth vertelt dat zij erg blij wordt van bakken. “Dat komt vooral omdat ik hiermee andere mensen blij kan maken. Een taart is als een cadeautje. De buitenkant moet mooi zijn, dus daar besteed ik veel aandacht aan. Mijn moeder zei altijd: ‘Mensen eten met hun ogen.’ Toch moet de binnenkant voor de echte verrassing zorgen.” Dat is Elizabeth wel toevertrouwd; zij voegt vaak een vleugje Aruba toe aan haar creaties; een exotisch tintje. “Als dat is gelukt krijg ik altijd een euforisch gevoel. Het is bijna verslavend te noemen.”

Mijn deelname aan Heel Holland Bakt was een droom die uitkwam

Elizabeth bakt graag voor de mensen om haar heen en neemt ook regelmatig taart mee naar haar werk. Iets wat haar collega`s op het idee bracht om haar op te geven voor Heel Holland Bakt. “Toen mijn collega`s het deelnameformulier van Heel Holland Bakt invulden en mij wat vragen stelden, dacht ik nog dat het om een grapje ging. Ik had nooit verwacht dat ik serieus in het programma zou komen. Het was een droom die uitkwam toen ik als kandidaat voor Heel Holland Bakt werd geselecteerd. Ik heb van blijdschap staan schreeuwen.”

Haar deelname aan het programma vergde veel organisatietalent, want als moeder van vier kinderen, met daarnaast een baan voor drie dagen in de week, moest er veel geregeld worden door Elizabeth. “Ik heb gelukkig een heel hechte familie. Mijn man en kinderen hebben mij enorm gesteund. We hebben alles met elkaar besproken en onze agenda’s naast elkaar gelegd. De oudste kinderen, zij zijn al volwassen, namen met liefde de zorg voor onze jongste kinderen over. Ook op mijn werk kreeg ik veel steun en waren mensen bereid diensten met mij te ruilen.”

Geheimhouding

De opnamen voor Heel Holland Bakt zijn in het najaar van 2020 gemaakt. “Elke donderdagavond reisde ik naar Maarsbergen en op zaterdagavond kwam ik pas weer thuis. Er kwam een moment dat ik een geheimhoudingsplicht moest ondertekenen en met niemand meer over het programma mocht praten. Ik moest de mensen om mij heen vragen om mij niks meer te vragen, zodat ik mij niet per ongeluk zou verspreken.” Na de opnamen van de finale moest ook het gezin van Elizabeth een geheim bewaren. “Dat hebben zij heel goed gedaan; zij hebben zich gelukkig nooit versproken. Ik ben echt enorm trots op ze!”

Geloof

Elizabeth komt uit een gelovig gezin en is katholiek opgevoed. “Toen ik voor mijn studie in Nederland ging wonen, ging het geloof meer voor mij leven. Ik bezocht een Pinkstergemeente en kreeg een persoonlijke relatie met God.”

Haar geloof laat ze ook zien tijdens Heel Holland Bakt. Tijdens de voorstelronde is een fragment te zien waarin Elizabeth met haar gezin rond de tafel zit en voor de maaltijd bidt. “Op een gegeven moment kwam de vraag of ik een inkijkje wilde geven in mijn leven, zodat de kijker wist wie ik als persoon ben. Ik besloot eerlijk te zijn en juist dit moment te laten filmen; dit is wie wij zijn en hoe wij in het leven staan. In ons leven – en vooral in het mijne – speelt God een grote rol. Hij staat centraal. Alles wat ik heb gekregen heb ik aan Hem te danken en dat steek ik niet onder stoelen of banken.”

Familie

In de laatste aflevering van Heel Holland bakt is te zien dat Elizabeth emotioneel wordt als zij een hart onder de riem krijgt van haar familie op Aruba. “Familie is erg belangrijk voor mij. Nadat ik op mijn vijfentwintigste naar Nederland vertrok voor mijn opleiding, heb ik lange tijd heimwee gehad. Nog steeds is dat een gevoelig punt voor mij. Vooral tijdens bijzondere momenten, want dan voel ik het gemis nog sterker. Toen ik tijdens de finale opeens werd toegesproken door mijn familie, hield ik het dan ook niet droog. Deels door de spanning en de vermoeidheid, maar ook omdat ik ze nog altijd erg mis.”

Zelfs de minister van Aruba heeft mij gefeliciteerd

Nadat gisteravond bekend werd dat Elizabeth de finale van Heel Holland Bakt had gewonnen, stroomden de reacties binnen. “Mijn familie uit Aruba, vrienden, buren, iedereen laat weten trots te zijn op mij. Zelfs de minister van Aruba heeft mij gefeliciteerd, zo leuk!”

Onzelfzuchtig

Dat Elizabeth genoot van haar deelname aan Heel Holland bakt was voor de kijker geen vraag. Met haar prachtige glimlach wond zij iedereen om haar vinger. Op Twitter wordt haar glimlach zelfs al ‘De Elizabeth-glimlach’ genoemd. “Ik lach veel en graag. Toch was het tijdens dit programma niet altijd makkelijk, hoor! Ik ben heel onzelfzuchtig en cijfer mezelf het liefst weg. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen en laat dat merken door om ze te geven. Ik vond het dan ook vreselijk dat er kandidaten naar huis moesten. Ik wilde het liefst dat iedereen zou winnen. Ze hebben allemaal zo hard hun best gedaan!” Elizabeth probeerde de afgevallen kandidaten op te beuren.

In de finale zegt Elizabeth dat zij dankbaar is om bevriend te zijn met de winnaar van Heel Holland Bakt. Voor haar stond namelijk vast dat Thijs of Eric zou winnen. Groot was dan ook haar verbazing toen André van Duin haar naam noemde. “Het was zo gek om mijn naam te horen, dat ik ging schreeuwen van blijdschap. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik ben verkozen tot Beste Thuisbakker van Nederland. Toen André zei dat de winnaar recht voor hem stond, had ik geen idee dat hij mij bedoelde. Pas toen hij ‘mi dushi’ tegen me zei, begreep ik het.” 

Met de chateautaart is mijn passie voor bakken begonnen

Voor Elizabeth is het avontuur nog niet helemaal afgelopen. “Ik mag meewerken aan het seizoensboek van Heel Holland Bakt. Hierin komen mijn recepten te staan.” Het recept van de bolo di chateau, een Arubaanse taart met laagjes sponscake en chocoladecrème, zal hierin niet ontbreken. “Deze taart betekent veel voor mij; vroeger kreeg ik altijd een chateautaart op mijn verjaardag. Met deze taart is mijn passie voor bakken begonnen.” 

Tot slot wil Elizabeth alle toekomstige kandidaten van Heel Holland Bakt de volgende tip meegeven: “Blijf vooral jezelf! Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en ten volle te genieten van dit mooie avontuur!”

Beeld: Roland J. Reinders

Lees ook: oud-winnaar van HHB Anna Yilmaz wilde met haar deelname laten zien at je geen ‘manwijf’ hoeft te zijn om als vrouw bij de krijgsmacht aan de slag te gaan. 

Bekijk hieronder hoe Elizabeth de finale van Heel Holland Bakt 2021 wint

Geschreven door

Rita Maris

--:--