Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elle Limebear: ‘God gebruikte alle Delirious? concerten voor Zijn plan met mij’

Elle volgt in de voetsporen van haar vader, Martin Smith

Elle Limebear (22) leefde altijd in twee werelden. De helft van de tijd bracht ze door in tourbussen en tussen schreeuwende fans, als de dochter van Delirious? frontman Martin Smith. De andere helft ging ze ‘gewoon’ naar school in een klein Engels dorpje. Toen bleek wat Gods plan voor Elle was: zelf op het podium staan.

Deel:
hormoontherapie overgang

Wie is Elle Limebear?

elle limebear delirious

Elle Limebear: “Ik heb een groot hart voor jongeren en houd ervan om ze te zien uitgroeien tot de persoon zoals God ze bedacht heeft. Ik maak christelijke muziek voor jongeren, in de hoop dat ze daardoor verliefd worden op Jezus. Ik vind het heel belangrijk dat de teksten een verhaal vertellen en hoopvol zijn – dat ze licht brengen in plaats van duisternis. Maar ik wil ook dat het goede muziek is waar je op kunt dansen.

Mijn vader (Martin Smith, red.) is de frontman van Delirious?, dus ik ben opgegroeid in tourbussen waarmee we de hele wereld over reisden. Maar ik ben heel normaal: ik houd van Jezus, van de kerk en van mensen.” Ze denkt even na en lacht dan: “Ik houd ook van toast. En van chocoladetaart.”

Twee werelden

“Als kind had ik niet echt door dat ik in twee verschillende werelden leefde, maar dat was wel het geval. We gingen steeds maandenlang op Delirious? tours – naar Amerika, Australië, Europa – waar we in gigantische concertzalen vol gillende mensen stonden. Vervolgens kwamen we weer thuis in ons kleine dorpje aan de zuidkust van Engeland. En dan begon het normale leven weer: samen met mijn broertjes en zusjes liep ik elke dag naar de kleine dorpsschool en ik ging gewoon naar dansles. Opeens waren onze levens weer klein.

Als kind zag ik vaak mensen genezen en aangeraakt worden door de Heilge Geest

We dansten tussen deze twee werelden. In de ene maakte ik thuis cupcakes met vriendinnen. In de andere leefde ik in een tourbus en ging ik naar waanzinnig grote shows waar mijn vader speelde en waar mensen ‘sign my t-shirt!’ naar hem schreeuwden. Als kind zag ik vaak mensen genezen en aangeraakt worden door de Heilige Geest. Daardoor was mijn geloof al op heel jonge leeftijd heel sterk. Maar ik dacht ook altijd: dit is normaal, want dit zie ik elke dag.”

Liefdesliedjes voor Jezus

“Ik heb er altijd al van gehouden om te zingen. Er zijn video’s waarin ik als mollige kleine peuter in de keuken sta te zingen, in mijn eigen wereldje. Dat verlangen om liefdesliedjes voor Jezus te zingen, is nooit weggegaan. Maar ik had helemaal niet het plan om in mijn vaders voetsporen te treden – tot in 2017 bleek dat dat wél Gods plan voor mij is.”

Een droom

“We waren op dat moment met de hele familie aan het toeren in Amerika. Bij één van de shows stond ik achteraan. Ik kon alles goed zien vanaf mijn plekje. Toen de muziek begon en de lichten aangingen, werd ik ineens overweldigd door de Heilige Geest. Het voelde alsof ik geïnjecteerd werd met een droom. Ik wist niet wat me overkwam. God sprak tegen me en zei: ‘Elle, kijk om je heen, kijk naar deze mensen, deze zaal, de mensen op het podium… Ik heb voor jou een soortgelijk plan. Vertrouw op Mij.’

Ik was overweldigd en wist niet eens of dat wel iets was wat ik wilde. Op dat moment werkte ik als fotograaf en dat vond ik hartstikke leuk werk. Ik zei tegen Hem: ik weet niet of ik dit kan, God. U moet me helpen. En dat heeft Hij gedaan.

Mijn hele leven is een training geweest

Terugkijkend, realiseer ik me dat die jaren samen met mijn vader – waarin we toerden en zongen – allemaal Gods manier was om mij voor te bereiden. Mijn hele leven is een training geweest om me voor te bereiden op het plan dat God voor mij had. Ik vind God hilarisch wat dat aangaat. Hij weet het allemaal, Hij weet wat het is wat we horen te doen en Hij laat alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen om dat mogelijk te maken.”

Vertrouwen op de Heilige Geest

“Dat betekent niet dat het allemaal als vanzelf gaat, maar wel dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik ben altijd zó nerveus als ik het podium op stap. Nu groei ik stapje voor stapje in mijn zelfvertrouwen en leer ik steeds meer. God heeft me de mogelijkheid gegeven om met een microfoon voor mijn neus leven uit te spreken. Dat is eng, maar ik leer samen met Hem hoe ik dat allemaal moet doen. Ik vertrouw op de Heilige Geest voor alles: wat ik wel en niet moet zeggen en doen, met wie ik moet praten, wat ik moet zingen… Ik kan niet uitleggen hoe dat werkt, maar ik voel het als de Geest tegen me spreekt.”

Martin Smith

“Ook mijn ouders zijn een grote steun in deze hele zoektocht. Ze hebben me altijd aangemoedigd om dingen te proberen, onder het mom van: misschien vind je het niets, maar misschien vind je het geweldig. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader, toen ik dertien was, tijdens een show aan me vroeg: ‘Kom je met me mee, het podium op? Dan zingen we samen.’” Elle trekt een bedenkelijk gezicht. “Er waren 12.000 mensen in het publiek”, lacht ze. “Ik vroeg mijn vader: ‘Hallooo, weet je het wel zeker?’ Maar hij geloofde in me.

Mijn vader vroeg me het podium op om samen te zingen, voor 12.000 mensen

Hij is niet alleen een vader voor ons zessen, maar voor zoveel meer mensen. Hij is een vaderfiguur voor een hele generatie. Voor mij is hij een grote inspiratiebron, maar hij is ook net als een normale vader. Hij maakt slechte papa-grapjes en houdt enorm van voetbal kijken.

Ik heb jarenlang met hem meegereisd, de hele wereld over. Regelmatig kwamen er mensen naar mijn vader toe en dan vertelden ze hem fantastische verhalen, zoals: ‘tijdens History Maker ontmoette ik Jezus voor het eerst. Of: ‘Ik herinner me dat ik Rain Down luisterde in mijn slaapkamer en dat de Heilige Geest me aanraakte’. Elke keer dacht ik weer: wauw, dat is zó cool. Waar we ook heen gingen als gezin, overal kwamen we in aanraking met die bijzondere verhalen over hoe de muziek levens heeft veranderd. Dat is de erfenis van mijn vader. En dat alles komt voort uit zijn relatie met Jezus.

Maker of the Moon

“Net als mijn vader, wil ik naar het hart van God luisteren, zodat ik muziek kan schrijven vanuit mijn relatie met Jezus. Mijn nummer Maker of the Moon gaat over mijn kinderlijke verwondering naar God toe. Als kind vroeg ik mijn moeder weleens: kent God écht alle haren op mijn hoofd? Weet Hij echt het aantal? Die verwondering is nooit verdwenen. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de oneindigheid en tegelijkertijd het intieme van God. Dat is waar dit nummer over gaat: mijn bewondering dat de maker van de maan, Degene die zó machtig is dat Hij een storm kan laten liggen met Zijn stem, geïnteresseerd is in mij en zo dichtbij mij is. Dat is zo bizar dat ik daar met mijn hoofd eigenlijk niet bij kan.

Dit is Gods plan voor mij... zelfs als maar één persoon tot geloof komt door mijn muziek

Mijn favoriete zin van het lied is: ‘You were there when I was in my mother’s womb’. Ik vind het zo’n mooi plaatje dat God er ook bij was toen wij in onze moeders’ buik gevormd werden. Voordat we ook maar iets konden, zag Hij ons al en hield Hij van ons. Ongelooflijk!”

Eén persoon

Ik zou het geweldig vinden als ik aan het eind van mijn leven terug kan kijken en zie dat er heel veel mensen tot God zijn gekomen. Ik hoop dat mijn muziek een vonk mag zijn, een uitnodiging om Jezus te volgen. Zelfs als maar één persoon Jezus leert kennen door mijn muziek… dan is dat wat God voor ogen had met mijn leven. Maar natuurlijk zou ik het liefst zien dat de hele wereld God leert kennen. Elke dag sta ik er weer versteld van dat dit echt is, dat ik dit mag doen – voor God en met God.

In februari 2020 komt Elle Limebears eerste volledige album 'Lost in Wonder' uit. In de tussentijd werkt ze veel aan haar muziek én verrast ze fans, bijvoorbeeld bij BEAM, zoals je in het filmpje hieronder kunt zien.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees ook: ‘Het lied ‘Falling in love with Jesus’ vertelt precies hoe ik mijn identiteit in God gevonden heb’

Geschreven door

Wendy Verra

--:--