Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elza werd twee keer verkracht

Een verkrachting is een enorm traumatische gebeurtenis. Laat staan als het twee keer gebeurt. Dat overkwam Elza. Ze vertelt over haar leven in 'De Verandering'.

Deel:

Ze slaakt een diepe zucht als ze het zegt: "Op mijn veertiende werd ik door een kennis verkracht". Helaas is dat niet het enige trieste in Elza's leven.

Samen met haar twee zussen groeit ze op in een omgeving die ze als behoorlijk onveilig ervaart. Er heerst veel spanning in het gezin waar ze opgroeit en niet zelden hebben de ouders pittige ruzies. De meiden gaan gebukt onder deze spanningen en vooral Elza lijdt er hevig onder. Ogenschijnlijk is ze een vrolijke en spontane meid, maar vanbinnen groeit de wanhoop meters hoog. Dan gebeurt het onvoorstelbare. Het meisje dat het toch al zo moeilijk heeft, wordt verkracht door een kennis.

In eerste instantie durft Elza niks tegen naar ouders te zeggen, want ze schaamt zich tot op het bot en moet vechten tegen allerlei zelfverwijten. Maar op een dag komt het hoge woord eruit en Elza doet aangifte bij de politie. De dader bekent, maar komt weg met een taakstraf. In diezelfde tijd wordt Elza meegevraagd naar de kerk van dominee Bottenbley in Drachten. Daar ontmoet ze Jezus en dat lijkt haar in eerste instantie enorm goed te doen. Maar dan gebeurt het meest bizarre wat een mens maar kan bedenken: ze wordt op haar zeventiende nog een keer verkracht. Dit brengt Elza in een diepe depressie, waarbij ze zelfs serieus overweegt om uit het leven te stappen.

Bekijk het verhaal van Elza in deze uitzending van De Verandering.

--:--