Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Emotionele hereniging tussen vader, dochter én kleindochter in ‘Het Familiediner’

Jennifer werd verliefd op haar Ghanese gids

De Nederlandse Jennifer is 17 jaar als ze een paar maanden alleen op reis gaat. Ze heeft haar middelbare school afgerond en vertrekt voor twee maanden naar Ghana. Eenmaal daar wordt ze verliefd op het land: in de jaren die volgen gaat ze keer op keer terug. Wanneer ze tijdens een fietstour de Ghanese Mark ontmoet, wordt Ghana nóg meer haar thuis. Inmiddels woont Jennifer in Ghana, samen met haar grote liefde Mark én dochtertje Macy. Maar de afstand met Nederland knaagt: “Mijn familie heeft Macy nog nooit ontmoet.”

Deel:

Sinds een jaar of vijf staat het leven van Jennifer op z’n kop. Wat begon als twee maanden vrijwilligerswerk leidde tot grote liefde voor het West-Afrikaanse land. En dat niet alleen… Het liefdesverhaal van Jennifer is er één voor een roman: een heel gewone fietstour door de Ghanese hoofdstad mondt uit in een relatie, emigratie én de geboorte van een prachtige dochter.

Op de fiets door Accra

“Ik zag op Instagram dat er een fietstour was in Accra”, vertelt Jennifer. “Hoewel ik de meeste highlights wel had gezien, wilde ik als Nederlandse toch graag een fietstour doen. Daarom schreef mij in. Mark runde dat bedrijf en was de tourguide...”

De rest is geschiedenis. De ontmoeting tussen Jennifer en Mark was geen liefde op het eerste gezicht, maar het tweetal vond elkaar direct aardig. Ze hielden contact; óók toen Jennifer terug in Nederland was. Als ze een jaar later weer naar Ghana reist, gaat Mark mee. De liefde bloeit op en ze worden officieel een stel!

‘Hij heeft mijn familie nog niet ontmoet’

Vier jaar geleden was Jennifer voor het laatst in Nederland. Via Facetime probeert ze zo goed en zo kwaad als het gaat contact te houden met haar ouders, broers en vriendinnen. “Mark is nog nooit in Nederland geweest. Daardoor heeft hij het grootste deel van mijn familie nog niet ontmoet. Ook de kleine Macy hebben ze nog niet kunnen zien. Alleen mijn moeder heeft haar gezien; zij kwam vlak na de geboorte op bezoek in Ghana.”

Wanneer Bert van Leeuwen in Het Familiediner vraagt naar de emigratie, vertelt Jennifer geëmotioneerd dat ze de grote afstand steeds moeilijker vindt. Ze wil dolgraag naar Nederland, maar dat is financieel helaas onmogelijk. “De laatste twee jaar gaat het niet goed met de economie in Ghana”, legt Jennifer uit. “Wij verdienen een lokaal salaris. Dat is voor daar oké, maar als je dat omrekent naar euro’s is het bijna niks.”

We gaan natuurlijk voor het geluk van onze dochter

Ook voor Jennifers ouders – Jeroen en Anita – is het moeilijk. “De afstand is groot. Meer dan 6,5 uur vliegen. Maar zij zijn gelukkig daar. Ze hebben voor Ghana gekozen en we gaan natuurlijk voor het geluk van onze dochter. Maar we hadden haar natuurlijk liever om de hoek willen hebben. Helemaal nu; met de kleine meid erbij.”

Een bijzondere ontmoeting

Om de droom van Jennifer – een kraamfeest met familie en vrienden – te laten uitkomen, regelt Bert een bijzondere verrassing. Tijdens een heus kraamfeest zal Jennifer haar vader Jeroen voor het eerst sinds vier jaar weer zien én kan ze hem voorstellen aan Mark en Macy.

Ben je benieuwd naar deze ontmoeting? Kijk nu naar Het Familiediner op NPO Start.

Kijk ‘Het Familiediner’

Bert van Leeuwen brengt families bij elkaar! Hij herenigt ruziënde familieleden én families die door omstandigheden niet samen kunnen zijn. Kijk Het Familiediner terug via NPO Start.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--