Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-podcast ‘De Fragiele Droom’ volgt broers op weg naar voetbaltop

Feliciano en Illaijh dromen van profcarrière

Deel:

In de nieuwe EO-podcast De Fragiele Droom volgt Thomas van Veen de broers Feliciano (15) en Illaijh (14) de Ruijter. Ze dromen, net als veel leeftijdsgenoten, van een professionele voetbalcarrière en doen hard hun best dit doel te bereiken. Feliciano speelt in de jeugd bij ADO Den Haag; Illaijh bij Feyenoord.

Hoe getalenteerd Feliciano en Illaijh ook zijn, de kans om de absolute top te halen is klein. Wat komt er als jeugdspeler op je af? De Fragiele Droom schetst het dagelijks leven van het gezin De Ruijter en geeft zo een unieke kijk in het leven van een voetbaltalent. “Ik kom in het amateurvoetbal best veel jongens tegen die ooit in de jeugd bij een profclub hebben gespeeld”, vertelt Van Veen.

Hoe combineer je school en voetbal?

“Een enkeling van hen ziet leeftijdsgenoten terug op tv, maar dat zijn uitzonderingen," beseft Van Veen. "De kans is groter dat je als jeugdspeler het profvoetbal niet haalt. Wanneer je op jonge leeftijd wordt weggestuurd, doet dat iets met je. Je hebt immers jarenlang voor voetbal geleefd. Daarom wil ik in deze podcast laten horen hoe het dagelijks leven van zo’n talent eruitziet. Welke impact heeft voetbal op alle andere onderdelen van het leven?”

(Tekst loopt door onder de foto.)

De_Fragiele_droom-289-_c_willemjandebruin-EO.jpg
Credits: Willem Jan de Bruin.

Van Veen volgde Feliciano en Illaijh in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020. De luisteraar is getuige van gesprekken in de kleedkamer, bij de broers thuis, op school en op het veld. “Je krijgt bijvoorbeeld een unieke inkijk tijdens persoonlijke beoordelingsgesprekken tussen speler en trainer”, zegt Van Veen. Ook vragen als ‘Hoe combineer je school en voetbal?’, ‘Welke druk ervaar je?’ en ‘Welke plannen heb je voor de toekomst?’ komen voorbij. “Voor zover ik weet, is dit de eerste podcast over voetbal in de vorm van storytelling.”

De kans dat een jong voetbaltalent het uiteindelijk niet haalt, is groot

Bij de broers thuis in Maassluis spreekt Van Veen met moeder Angelique over het leven vol spanning, verwachting, onzekerheid en gedroomd succes. De situatie is niet altijd makkelijk. Zo kreeg Angelique te maken met serieuze gezondheidsproblemen en leeft het gezin van een uitkering. Zoon Illaijh heeft een duidelijk doel: een groot contract. “Dan kan ik voor mijn familie zorgen. Later ga ik heel veel terug doen. Het gaat goedkomen.”

Lange weg naar eerste elftal

Maar de weg naar het eerste elftal van Feyenoord, waar Illaijh nu in de jeugd speelt, is nog heel lang. Ook voor Feliciano staat allerminst vast dat hij straks profvoetballer kan worden. Speelt hij straks voor veel toeschouwers bij ADO Den Haag, een andere club in het betaald voetbal, of komt hij toch bij de amateurs terecht? 

Podcast 'De Fragiele Droom'

De Fragiele Droom bestaat uit vijf afleveringen. De komende weken verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering van deze EO-podcast. De afleveringen zijn te beluisteren via jouw podcastapp, iTunes, Spotify, de website van NPO Radio 1 en de NPO Radio 1-app.

Beeld: Willem Jan de Bruin

--:--