EO-podcast 'De Stem': reis met Gerja door de wereld van muziek
1 juli 2022 · 10:26
Update: 19 november 2024 · 14:15
In ‘De Stem’ (een podcast van de EO en NPO Radio 4) spreekt EO-presentator Gerja Wolf met een zanger of zangeres over hun meest intieme instrument: de stem. In het eerste seizoen van de podcast nam Gerja je mee in het gebruik van de stem in verschillende muziekgenres. In dit tweede seizoen gaat ‘De Stem’ de grens over: hoe wordt de stem in andere delen van de wereld gebruikt? Gerja onderzoekt vragen als: 'Waarom kan een Russische basso profondo zo ongelooflijk laag zingen?' en 'Waarom liggen verdriet en vreugde in de Joodse muziek zo dicht bij elkaar?'. En kan Gerja zelf als volwassene nog leren een Arabische uithaal te doen?
"Ik ben benieuwd naar de plek van de muziek in de cultuur en wat dat doet met de zanger/ zangeres", zegt de presentatrice. "Hoe hoor je heimwee naar een land waar je voorouders vandaan komen, maar waar je nog nooit geweest bent? En hoe zing je in vredesnaam muziek die al eeuwen oud is in een taal die je niet spreekt?"
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
"De taal die iedereen verstaat"
Gerja: "We gaan van Braziliaanse melancholie naar Molukse heimwee-liedjes en van Gregoriaanse meditatieve melodieën naar een prachtig gezongen Joods Kol Nidre gebed. Ook gaan we dieper in op Russisch Orthodoxe muziek en Afrikaanse keelklanken. Muziek is de taal van de wereld die iedereen verstaat. Een taal van klanken en melodieën, die je meevoeren naar een andere plaats, of naar een herinnering of gevoel. Muziek is opgaan in iets dat groter is dan jezelf." Zelf studeerde Gerja Wolf af aan het conservatorium als zangeres en nu is ze radiopresentator en stemacteur.
Zwoele Braziliaanse klanken
In de eerste aflevering spreekt Gerja met de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. Zij heeft de Braziliaanse samba muziek met paplepel ingegoten gekregen. Ze kwam ooit voor de liefde naar Nederland, maar hoe zwoel en lekker de Braziliaanse muziek ook klinkt, het gaat zeker niet alleen over de liefde. De muziek gaat ook over geweld tegen vrouwen en de bedreiging van de natuur. Kan Gerja zich als Hollandse de zwoele Braziliaanse klanken eigen maken? Volgens Lilian wel, maar dan moet Gerja wel ‘ritmisch open minded’ zijn.
Verdriet en vreugde in de Joodse muziek
In de tweede aflevering staan schoonheid en verdriet, liefde en ballingschap centraal. Het lijken tegenstellingen, maar in de Joodse muziek komt het allemaal samen. Gerja praat hierover met sopraan Channa Malkin. Ze vertelt over haar roots, haar moederschap en wat dat met je stem doet.
Wil je meer podcasts luisteren?
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Column TimZingt: 'Een effectievere investering dan kennis en kunde is er niet'
TimZingt over effectieve investeringen
Column TimZingt: 'Een effectievere investering dan kennis en kunde is er niet'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
Lees ook
- Van baden in Evian tot ganzen als beveiliging - de gekste feitjes over gevangenis en hotel
Wil je weten
Van baden in Evian tot ganzen als beveiliging - de gekste feitjes over gevangenis en hotel
- Moeder en dochter onder één dak: ‘Mijn moeder loopt echt niet constant bij me naar binnen’
Moeder en (volwassen) dochter onder één dak
Moeder en dochter onder één dak: ‘Mijn moeder loopt echt niet constant bij me naar binnen’
- Column Arjan Lock: ‘Mam, ik lijk steeds meer op jou’
Column Arjan Lock: ‘Mam, ik lijk steeds meer op jou’