Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-podcast ZOUT!: 'Schrijnende situaties bij uithuisplaatsingen'

Jeugdbeschermer Diane vertelt over moeilijke keuzes

Deel:

Wat gebeurt er als kinderen in hun eigen huis niet meer veilig zijn? In de EO-podcast ZOUT! spreekt presentator Chris Segers met Diane, die balanceert tussen recht en onrecht. Diane werkte jarenlang als jeugdbeschermer bij het Leger des Heils, en maakte veel uithuisplaatsingen van kinderen mee.

Soms moet een kind voor zijn of haar eigen veiligheid beter – tijdelijk – ergens anders gaan wonen. Dat is een moeilijke keuze Zo’n uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. In het geval van een gedwongen uithuisplaatsing is het de jeugdrechter die deze beslissing neemt, waarna jeugdbeschermers van ondermeer het Leger des Heils de uithuisplaatsing organiseren.

'Soms staat je wieg al verkeerd'

"Het is gebeurd dat een moeder zich vastklampte aan mijn enkel en riep: 'Neem alsjeblieft mijn kind niet mee!' Ik was zo blij dat ik toen met een collega was. Ik laat het ook niet te diep binnenkomen, want anders kan ik net zo goed naast de moeder op de bank gaan zitten huilen," zegt Diane in ZOUT! "Zoiets doet ontzettend veel met je.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

ZOUT! jeugdbeschermer Diane maxicosy
Diane: "Deze maxicosi's gebruiken we als we kinderen naar een pleeggezin of het ziekenhuis brengen.".

Diane is jarenlang jeugdbeschermer geweest bij het Leger Des Heils. "In die periode dat ik Jeugdbeschermer heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik ben bij veel gezinnen geweest waar de wieg al verkeerd stond. Waar de ellende generatie op generatie wordt doorgegeven." Diane geeft presentator Chris Segers een rondleiding door het kantoor van het Leger Des Heils. Daar ervaart Chris een aangrijpend moment wanneer hij boven op een kast een aantal maxicosi’s ziet staan. 

In sommige families wordt de ellende van generatie op generatie doorgeven

"Deze kinderstoeltjes gebruiken we als we kinderen uit huis plaatsen en naar een pleeggezin of het ziekenhuis brengen," licht Diane toe. “Soms komt het voor dat we met een lege maxicosi naar het ziekenhuis gaan waar een moeder net is bevallen om het kindje direct weg te halen. Dat zijn de heftigste dingen die je als jeugdbeschermer mee kan maken.”

Herstel in gezinnen

Voor presentator Chris komt het plotseling wel heel dichtbij: “Wat een doffe ellende. Heel bijzonder om te zien hoe de jeugdbeschermers van het Leger des Heils altijd zoeken naar hoop en herstel binnen gezinnen.”

Luister hier naar de podcast 'ZOUT!' met Diane

ZOUT! is een wekelijkse podcast rondom thema’s die de EO waardevol vindt: duurzaamheid, rechtvaardigheid, veelkleurigheid, natuur, relaties, opvoeden, armoede en eenzaamheid. Chris Segers en Marieke Meijer geven – bij toerbeurt in series van vijf afleveringen – een beeld hoe gelovigen smaakmakers zijn op deze terreinen. Je kunt hier naar de podcast met Diane luisteren. 

--:--