Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-presentatoren in actie voor slachtoffers aardbeving

Help de slachtoffers van de aardbeving en geef aan Giro555

De aardbeving in Turkije en Syrië heeft het leven van honderdduizenden mensen volledig verwoest. Velen zijn dakloos en ontredderd. Er is dringend behoefte aan medische zorg, dekens, voedsel en onderdak. Woensdag 15 februari komt de EO samen met de andere publieke en commerciële radio- en televisiezenders in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Deel:

Beeld & Geluid in Hilversum wordt die dag omgetoverd tot het actiecentrum van Giro555. Vanuit daar worden live programma’s gemaakt en er komt een bel-panel met bekende Nederlanders. Dit alles met één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de hulp die zo dringend nodig is.

Bel-panel 0800 - 1112

Wanneer je belt met het actiepanel van Giro555, via 0800 – 1112, dan kan het zomaar gebeuren dat je EO-presentator Bert van Leeuwen aan de lijn krijgt. “We hebben allemaal de beelden gezien van de gigantische verwoesting die deze aardbeving heeft aangericht. Op afstand kunnen we hier praktisch gezien niet heel veel doen, maar gelukkig kunnen we wel doneren aan Giro555. Ik vind het fijn dat ik deel kan nemen aan het bel-panel en zo toch mijn bijdrage kan leveren.”

Bellen met Giro555

0800 – 1112

Alles uit de kast

EO-directeur en presentator Arjan Lock vindt het belangrijk om als Evangelische Omroep ook mee te werken aan de actiedag van Giro555. "Wanneer er een ramp van deze omvang plaatsvindt en mensen hebben hulp nodig dan trek je alles uit de kast. Als omroepen organiseren we deze nationale actie en ook de EO doet uiteraard mee. Persoonlijk mag ik ook een paar uurtjes meedraaien in het bel-panel. Zo dragen we ons hele beperkte steentje bij, in de hoop dat heel veel mensen hun bijdrage gaan leveren."

555 liedjes

Ook NPO Radio 2-presentator Martine ten Klooster zit woensdag in het bel-panel van Giro555. "Vorige week hebben we op NPO Radio 2 aandacht besteed aan deze actie. Luisteraars konden in ruil voor een donatie een liedje aanvragen. We hebben in totaal 555 gedoneerde nummers kunnen laten horen. Ik merkte tijdens die uitzendingen dat de ramp ontzettend leeft onder de luisteraars. Het is haast niet voor te stellen hoe het is om in één klap zoveel geliefden te verliezen. Ik merk dat ik het zelf ook lastig vind om er woorden aan te geven. Woensdag gaat heel vroeg de wekker, en dan meld ik me om 7.00 uur bij het actiecentrum om jouw telefoontje aan te nemen."

Blijf geven

Een kleine week na het openen van Giro555 staat de tussenstand (dinsddag 14 februari) op bijna 28,6 miljoen euro. Een indrukwekkend bedrag, maar actievoorzitter Michiel Servaes roept Nederland op om vooral te blijven geven. Hij bezocht de afgelopen dagen het rampgebied en zag daar met eigen ogen hoe dringend de hulp nodig is. “Het was verschrikkelijk”, vertelt Servaes. “In Gaziantep en vooral in Hatay zag ik de enorme verwoesting, de ontreddering en het verdriet. Ingestorte gebouwen, straat na straat. Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding.”

Aardbeving Turkije Giro555
Aardbeving Turkije Giro555. Credits: ANP.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--