Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EP-lijsttrekker Esther de Lange (CDA):

'Als de EU niet bestond, zouden we haar moeten uitvinden'

Deel:

Donderdag zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Visie portretteert deze week de lijsttrekkers van de christelijke partijen. Vandaag maken we nader kennis met Esther de Lange, vicevoorzitter van de EVP-fractie in het parlement, die de CDA-lijst aanvoert. 

Dankzij haar jeugd in Zuid-Limburg leerde Esther de Lange al snel om over de (nabijgelegen) landsgrenzen heen te kijken. Dat doet ze nog altijd graag. "Juist nu moeten we Europa niet afbreken, zoals sommige partijen willen, maar verbeteren," vindt de CDA-lijsttrekker. Ze blijft dan ook positief gestemd over de EU, ook al is er de laatste jaren veel kritiek op 'Europa'. "Als de EU niet bestond, zouden we haar moeten uitvinden."

'Vrede en welvaart dankzij Europa'

"De Europese Unie is de tafel waaraan Europese landen bij elkaar kunnen komen om grote uitdagingen het hoofd te bieden," vervolgt Esther. "Europa heeft ons rust, vrede en welvaart gebracht; maar dat is voor veel mensen zo vanzelfsprekend geworden, dat het kan leiden tot onverschilligheid.”

Wie is je favoriete politieke tegenstander?
“Mijn Britse collega Nigel Farage zit voor in de vergaderzaal, waar ik hem goed in de gaten kan houden. Vaak legt hij alleen een verklaring af die hij op YouTube kan zetten, en houdt hij het debat verder voor gezien. Hij zet zich af tegen een ‘Duits Europa’, maar regelt wel een Duits paspoort voor twee van zijn kinderen, zodat zij straks geen last hebben van de Brexit. Ik heb hem in een debat voor ‘valse profeet’ uitgemaakt. Stevige taal, maar ik kan er slecht tegen dat hij mensen dingen voorhoudt die hij niet kan waarmaken.”

Wie is Esther de Lange?

• 44 jaar.
• Geboren in Spaubeek, woont in Driebruggen.
• Studeerde aan de Hogere Europese Beroepen Opleiding (HEBO) in Den Haag, en volgde daarna de studie internationale betrekkingen in Brussel.
• Is sinds 2007 lid van het Europees Parlement en vanaf 2014 voorzitter van de CDA-delegatie en vicevoorzitter van de EVP-fractie.

Wat wilde je als kind worden?
“Toen ik zes was, wilde ik met mijn buurjongen de lokale snackbar overnemen. Dan konden we onder het werk lekker eten... Maar wat me als kind echt fascineerde, was dat er tien kilometer verderop mensen woonden met een andere taal en munt – en toch vooral mensen zoals wij. Misschien is toen de kiem gelegd voor wat ik nu doe.”

Waar staat de mooiste kerk?
“In de aanloop naar de vorige verkiezingscampagne vond ik een paar dagen rust in Barcelona. Hier bezocht ik in de Kathedraal van de Zee een paasmis in zeven talen. Het was mooi om zo de verbondenheid met andere culturen te beleven.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik leer en spreek makkelijk andere talen. Mijn talenknobbel helpt me erg in mijn werk. Ik kan veel collega-politici in hun eigen taal aanspreken, waardoor deuren opengaan. Daar ben ik dankbaar voor.”

Ik kan er slecht tegen als Nigel Farage dingen beweert die hij niet kan waarmaken

Wie bewonder je?
“De eerste politicus die ik bewonderde, was Helmut Kohl. Toen ik 14 was, hoorde ik tijdens een schoolreisje in Groningen dat de Berlijnse Muur gevallen was. Helaas wilde de buschauffeur niet omrijden via Berlijn. Ik bewonder de manier waarop Kohl omging met de hereniging die volgde, en hoe hij de andere landen gerust wist te stellen: het nieuwe Duitsland zou ingebed worden in Europa.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Omdat ik Esther heet, word ik vaak in verband gebracht met de vrouw die haar volk redde. Laten we dit soort oude verhalen uit verschillende tradities koesteren, want ze hebben ons ook nu iets te zeggen. Europa mag geen eenheidsworst worden, maar moet beschermen wat ‘eigen’ is.”

Esther de Lange te gast in 'EO Live'

Op 20 april was CDA-lijsttrekker Esther de Lange te gast bij presentator Yvonne Sprunken in het radioprogramma EO Live op NPO Radio 5. Luister hier het gesprek terug.

Beeld: CDA

Geschreven door

Bart van Delen

--:--