Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Er is meer aandacht nodig voor hart- en vaatziekten bij vrouwen

De situatie is dringend

Hart- en vaatziekten bij vrouwen zijn nog altijd een ondergeschoven kindje. Er moet internationaal snel meer werk worden gemaakt van het opsporen en bestrijden van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat zeggen zeventien deskundigen uit elf landen, waaronder Nederland, in onder meer het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Deel:

Ze veroorzaken 35% van de sterfgevallen bij vrouwen, toch blijven hart- en vaatziekten bij vrouwen voldoende bestudeerd, vastgesteld en dus behandeld. Zeker in vergelijking met deze kwalen bij mannen. Dat stellen (vrouwelijke) experts, die zijn verenigd in The Lancet Women and Cariovascular Disease Commission, in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

35% van de sterfgevallen bij vrouwen wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten

De oproep van de Commissie om hart- en vaatziekten bij vrouwen beter aan te pakken sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Die zijn gericht op het belang van de rol van geslacht in gezondheid.

Volgens de commissie is de situatie dringend. Zij hebben onder andere geadviseerd dat zorgverleners patiënten attenter moeten maken en dat er meer geslachtsgebonden onderzoek gedaan moet worden. Ook moeten preventie en zorg beter.

Genderspecifiek onderzoek

Angela Maas, cardioloog van het Radboudumc en hoogleraar cardiologie voor vrouwen, is een van de betrokkenen. Op de site van het Radboud zegt zij hierover: “Als we de belangrijke doelstelling van de Verenigde Naties willen halen, zijn gedurfde strategieën nodig.” Maas doelt hierbij niet alleen op het aanpakken van risicofactoren. “Er moet ook meer onderzoek komen naar genderspecifieke biologische mechanismen bij vrouwen.” Volgens haar moet er wereldwijd en multidisciplinair worden samengewerkt voor betere zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten.

Risico’s

Net als bij mannen is hoge bloeddruk bij vrouwen de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten, gevolgd door overgewicht en een hoog cholesterol. Er zijn echter ook risicofactoren die alleen bij vrouwen voorkomen, zoals probleemzwangerschappen en vervroegde menopauze, aldus Radboudumc.

Het centrum noemt het opvallend dat jonge vrouwen tot nu toe niet als risicogroep werden gezien, terwijl juist bij hen het aantal rokers – een bekende risicofactor – en het aantal hartaanvallen groeit.

Hartklachten bij vrouwen

De hartstichting noemt de volgende feiten over vrouwen en hartklachten:

 • vrouwen hebben bij een hartinfarct vaker signalen die minder duidelijk zijn dan mannen
 • na problemen in de zwangerschap (hoge bloeddruk en diabetes) loop je een hoger risico op latere hartklachten
 • slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen
 • vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart
 • vrouwen krijgen zo’n 7 - 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen

Signalen hartklachten bij vrouwen

Mensen denken bij symptomen van een hartaanval algauw aan een drukkende pijn op de borst, met uitstraling naar de armen. Maar daarnaast zijn er ook minder duidelijke signalen die op hartklachten kunnen duiden (bron: hartstichting.nl):

 • Zweten
 • Misselijkheid of braken
 • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen
 • ​kortademigheid
 • extreme moeheid
 • duizeligheid
 • onrustig gevoel of gevoelens van angst
 • snelle ademhaling

Het advies is om niet met deze klachten te blijven rondlopen, maar contact op te nemen met de huisarts.

Lees ook het verhaal van Suzanne: "mijn conditie ging opeens hard achteruit"

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--